Attól tartanak a nagyudvarnokiak, hogy a községbe költöztetik Karcsai úti romatelepen élőket

2018. október 26. - 14:59 | Régió

A nagyudvarnokiak állítólag attól tartanak, hogy a településre költöztetnének több családot, akik jelenleg a dunaszerdahelyi Karcsai úti romatelepen élnek. A polgármester szerint a helyiek aggódnak a falu jövőjéért, ezért levélben fordultak hozzá.

Ürögi János, Nagyudvarnok polgármestere azt állítja, névtelen levelet kapott a helyi lakosoktól, akik aggodalmukat fejezik ki azzal kapcsolatban, hogy Karcsai úti romákat telepíthetnek a községbe Tóth Ernő polgármesterjelölt újbóli megválasztása esetén.

„Szeretnénk a véleményét kérni erről az ügyről, illetve mennyire látja Ön ezt reálisnak, tekintve, hogy a volt polgármesternek több kihasználatlan telek is a birtokában van, illetve összefüggésbe hozható vele” – áll a levélben, amelyen a falu jövőjéért aggódó nagyudvarnoki polgárok aláírás szerepel.

A polgármester a község Facebook-oldalán reagált a levélre. Ürögi leszögezi, polgármesterként megakadályozza az említett személyek beköltöztetését a faluba: „A jövőnk és a falu sorsa az Önök kezében van, mivel a jövőbeni állapotot az új önkormányzat fogja irányítani. Tudomásom szerint igen, Tóth Ernőnek, a volt polgármesternek saját nevén és más néven is vannak birtokában kihasználatlan telkek” – írta a polgármester a közösségi oldalon.

Azt, hogy Nagyudvarnokba vagy bármely más csallóközi településre költöztetnék a Karcsai úton élő családokat, Ravasz József, a dunaszerdahelyi Romológiai Kutató- és Módszertani Intézet igazgatója és Nagyudvarnok korábbi polgármestere, Tóth Ernő is határozottan cáfolta.

Ravasz József elmondta, terveik közt szerepel, hogy elindítanának egy reszocializációs agrárprogramot a Karcsai úti romatelepen, ebben a programban azonban sem Nagyudvarnok, sem más település nem szerepel. Korábban Nagyabonnyal kapcsolatban is felmerültek hasonló híresztelések, de a romológus ezt ugyancsak cáfolta.

A falu korábbi polgármestere, Tóth Ernő elmondta, a nagyudvarnoki Rózsa utcában lévő, megközelítőleg 90 áras telek nem az övé, hanem az unokaöccse tulajdona. Kérdésünkre, hogy fog-e azon a telken bárki is lakni, egyértelmű nemmel válaszolt.

Tóth hangsúlyozta, a területfejlesztési határozat szerint sem lehet ott bármilyen házakat vagy lakórészeket kialakítani – még konténerlakásokat sem, éppen ezért cáfolta, hogy bárki is erre készülne.

„A szóban forgó telken munkahelyteremtés céljából létrehoznánk egy hulladék-újrahasznosító üzemet, amelyben hulladékból nyert fűtőanyagot állítanának elő. Erre a projekttervre azonban három éve nem kaptunk választ” – nyilatkozta Tóth Ernő, aki elismerte, a Sweet park környékén is vannak a tulajdonában bizonyos építkezési telkek, de azokon is kizárólag családi házakat lehet építeni, és nem lehet reszocializációs programra felhasználni.

„Úgy gondolom, Ürögi János saját magának írta a levelet, hogy a kampányidőszakban megpróbáljon lejáratni. Egyértelmű számomra, hogy a Facebookon létrehozott álprofilok hazug hozzászólásai is csak ezt a célt szolgálják” – hangsúlyozta Tóth.

A dunaszerdahelyi Karcsai úti telepen jelenleg 36 roma család él, akiket az Észak II-es lakótelepről költöztettek ki. Az elmúlt tíz évben tíz család került ki a telepről, és kapott lehetőséget, hogy önkormányzati lakásban éljen.


(para)