"Átvészelhető orosz gáz nélkül is a tél"

2022. július 12. - 16:57 | Külföld

Nagy kihívás, de teljesíthető cél a tél átvészelése orosz gáz nélkül - jelentette ki kedden Berlinben Robert Golob szlovén miniszterelnök, miután megbeszélését folytatott Olaf Scholz német kancellárral.

A két kormányfő az orosz gázszállítások csökkentése révén kialakult energiaválságról, valamint a Németország és Szlovénia közti együttműködésről tárgyalt.

"Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy csökkentsük a kiszolgáltatottságot az energiaszállítások terén" - hangsúlyozta a német kormányfő. Scholz ezen kívül elmondta, különösen fontos "törekednünk arra, hogy megújuló energiával tudjuk ellátni magunkat".

Golob ehhez hozzátette, hogy az olaj- és gázellátásra kidolgozott megoldásokat az európai uniós közösségen belül kell keresni. A szlovén miniszterelnök szerint ugyanis az EU tagországok között vannak olyan kihasználatlan lehetőségek, amelyek lehetővé tennék, hogy kellő takarékossággal orosz gáz és "kényszerkorlátozások" nélkül vészeljük át a telet.

A német kancellár Robert Golobbal közös sajtótájékoztatóján beszámolt róla, hogy a találkozón részletesen tárgyaltak a szél- és a napenergia szerepéről. A szlovén kormányfő ezzel összefüggésben kifejtette, hogy a kontinens északi részén lévő szelet össze lehetne kötni a déli térség napsütésével. Ezzel nem csak "zöld fordulatot" idézhetnének elő Európában - fogalmazott a szlovén kormányfő -, hanem "stabil és egységes európai rendszert hozhatnánk létre" az energiatermelés terén.

Robert Golobot májusban választottak meg Szlovénia miniszterelnökévé, a keddi berlini találkozó az első külföldi kétoldalú tárgyalása volt.


(MTI)

Címkék: gáz, orosz gáz, földgáz