Augusztusban csak a 12. leggyakoribb halálok volt a koronavírus Szlovákiában

2021. szeptember 29. - 08:08 | Belföld

Az új típusú koronavírus idén augusztusban a 12. leggyakoribb halálok volt Szlovákiában. Tíz ember halálát okozta a Covid-19 betegség - tájékoztatta kedden a TASR hírügynökséget a Statisztikai Hivatal. Az előzetes adatok szerint idén augusztusban az előző öt év átlagához képest öt százalékkal kevesebb ember halt meg Szlovákiában.

Augusztusban csak a 12. leggyakoribb halálok volt a koronavírus Szlovákiában
Illusztráció

Augusztusban a keringési megbetegedés volt a leggyakoribb halálok, közel 1900 halálesetet okozott ez a betegség, az összes haláleset 46 százalékát. A szív- és érrendszeri betegségek 100 ezerből 409 ember halálát okozták augusztusban.

A légzőszervi megbetegedések a harmadik helyen állnak (8 százalék), ez emésztőrendszeri betegségek a negyediken (6 százalék), majd a többi ok és betegség következik (5 százalék).

A hivatal adatai szerint többlethalálozás a 65-74 évesek körében, és a nyolc megye közül egyben fordult elő. Augusztusban összesen több mint 4000 ember halt meg, ami a legalacsonyabb halálozási arány tavaly szeptember óta. Az év eleje óta a halálesetek havi összesített száma is csökkent. A 65 évnél idősebbek körében augusztusban több mint 3100-an haltak meg, ami közel két százalékkal kevesebb az előző öt év átlagánál.

A 75 évnél idősebbek közül több mint négy százalékkal kevesebbet haltak meg az ötéves átlagnál, de a 65-74 év közöttiek csoportjában közel öt százalékkal emelkedett a halálozási arány. Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal népességstatisztikai osztályának igazgatója elmondta, hogy az első három hónapban ebben a korcsoportban mintegy kétszeresen meghaladta az ötéves átlagot a halálozási arány.

A 15 és 64 év közötti korcsoportban augusztusban kevesebb mint 900 haláleset történt. Csupán Besztercebánya (Banská Bystrica) megyében nőtt augusztusban a halálesetek száma az ötéves átlaghoz képest, mégpedig két százalékkal.

„A két nyári hónapban érezhetően alábbhagyott a Covid-19 járvány második hulláma, tavaly április óta augusztusban okozta a legkevesebb halálesetet ez a betegség" - tette hozzá Podmanická.

Januártól márciusig a koronavírus-fertőzés volt a vezető halálok. Ezerből 370-400 ember halálát okozta a fertőzés.

(TASR)