Augusztusban eldől, hogy lehúzza-e a rolót Szlovákia egyetlen alumíniumgyára, már csak a csodában bízhatnak

2022. július 20. - 08:32 | Belföld

A garamszentkereszti (Žiar nad Hronom) Slovalco alumíniumgyár sorsa egy hónapon belül eldőlhet, a cég igazgatótanácsa ugyanis dönt a hogyan továbbról.

Augusztusban eldől, hogy lehúzza-e a rolót Szlovákia egyetlen alumíniumgyára, már csak a csodában bízhatnak
Fotók: TASR (További képekért kattints a fotóra!)

Az elmúlt hetekben a vállalat tömeges elbocsátásokat jelentett be. Richard Sulík gazdaságügyi miniszter ennek kapcsán kijelentette, egy olyan iparosodott ország számára, mint Szlovákia, ez egy nagyon rossz hír, egyenesen katasztrófának nevezhető.

A cég a termelés fokozatos csökkentésével és ezzel párhuzamosan a dolgozók elbocsátásával reagál a növekvő energiaárakra, a kibocsátási engedélyek magas árára, illetve az alumínium árának csökkenésére. A cég vezetése nem tartja kizártnak a gyártás teljes leállítását sem – írja a Hospodárske noviny.

A Slovalco bejelentette, 450 alkalmazottjából kénytelen 300-at elbocsátani, és egyelőre nem végleges a távozni kényszerülő munkások száma. A közvetlen alkalmazottakról van szó, de a kialakult helyzet várhatóan az egész régióban érinteni fogja az ipart és az alvállalkozókat, a vállalaton belüli termeléshez ugyanis további, mintegy 2500 munkahely kapcsolódik.

A gazdasági tárca közölte, hogy a hatáskörükhöz mértek minden lehetséges lépést megtettek,hogy a mostani helyzet ne következzen be, ugyanakkor belátják, hogy az alumíniumkohó gyártási nehézségei miatt ez nem volt elég.

Sulík arról is beszélt, azt szorgalmazta, hogy a külföldön megszokott módon szabadítsák fel erre a célra a környezetvédelmi alap forrásait. „A termelési kiadások elviselhetetlen növekedése miatt a nagy munkáltatóknak közvetlen anyagi kompenzációt kellett volna kapniuk. Sajnos ez nem sikerült a pénzügyminisztérium elutasító véleménye miatt, annak ellenére, hogy van elég forrás a környezetvédelmi alapban” – magyarázta.

A vállalat szerint éppen ezért nincsenek azonos pozícióban a szomszédos országok cégeivel, és főleg nem a távolabbi államokban működő gyárakkal.

„A szlovákiai alumíniumgyártásnak jelenleg nincs jövője. Irreális a jelenlegi szinten mesterségesen fenntartani a foglalkoztatást, ha a termelést nullára csökkentjük” – erősítette meg a HN-nek Milan Veselý igazgató.

A vezetőség augusztus 17-én mondhatja ki a végső szót, a probléma viszont az, hogy egyelőre semmi jele annak, hogy javulhat a helyzet az energetikai piacon, illetve hogy változhat a kibocsátási kvótákra vonatkozó törvényalkotás. Éppen ezért nagy a valószínűsége, hogy a gyár teljesen lehúzza a rolót.


(HNonline.sk)