Augusztustól durván emelik a közúti bírságokat a horvátok

2019. július 30. - 19:36 | Külföld

Augusztus 1-től szigorúbb büntetésekkel kell számolniuk a szabálysértő sofőröknek Horvátországban.

Augusztustól durván emelik a közúti bírságokat a horvátok
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A közúti közlekedésről szóló új törvény értelmében akár 2800 eurós pénzbírság is kiszabható lesz, a sofőröket pedig akár 60 napos elzárással is sújthatják, vagy eltilthatják őket a gépjármű-vezetéstől. Erről Denisa Baloghová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője tájékoztatott kedden.

A pénzbírságok összegét elsősorban a legsúlyosabb szabálysértések esetében emelték. Baloghová példaként a lakott területen belül megengedett sebesség 50 km/órával vagy ennél többel való túllépését, a forgalommal szemben vagy a tiltott menetirányban való haladást, a piros lámpán való áthajtást, vagy az alkoholteszt elutasítását említette. Szigorúbb büntetésre számíthatnak a jogosítvány nélkül vezető sofőrök is.

Az említett szabálysértésekért az új szabályok értelmében tízezertől húszezer kunáig (1400 eurótól 2800 euróig) terjedő pénzbírság vagy 60 napos elzárás szabható ki. Amennyiben másodszor is előfordul ilyen eset, az illető sofőrt legalább hat hónapra, a harmadik súlyos szabálysértés esetén pedig legalább 12 hónapra eltilthatják a gépjármű-vezetéstől. Bizonyos esetekben a gépkocsit is lefoglalhatják, legfeljebb 15 napra.

Más szabálysértések esetében is emelkedett a kiszabható pénzbírságok összege. Baloghová példaként a lakott területen kívüli gyorshajtást, az autópályán a bal sávban való folyamatos haladást, illetve az ittas vezetést említette. Amennyiben a sofőr véralkoholszintje meghaladja a 0,5 ezreléket, 3000 kunától 5000 kunáig terjedő pénzbírságra számíthat majd. 1 és 1,5 ezrelék között már 15 000 kunás bírság is kiszabható lesz.

(TASR)