Augusztustól Koháry gróf mellszobra ékesíti a templom előtti teret Füleken

A Koháry teret néhány napja II. Koháry István gróf bronz mellszobra ékesíti Füleken, melyet a Palóc Napokon lepleztek le.

Augusztustól Koháry gróf mellszobra ékesíti a templom előtti teret Füleken
Fotók: Schnelczer Zoltán

A szoborállítás ötletgazdája és főszervezője a helyi Koháry Polgári Társulás volt. Amint azt Estefán László elnök elmondta, az ötlet egy két évvel ezelőtti taggyűlésen vetődött fel. Mivel a társulás nem rendelkezett kellő anyagi fedezettel, közadományok gyűjtése mellett döntöttek. A gyűjtés 2017 júliusától egészen 2019 februárjáig tartott.

A tagok eredetileg Koháry életnagyságú bronzszobrát szerették volna a téren felállítani.

„Az árajánlatok szerint azonban az 20 ezertől 60 ezerig terjedő összegbe került volna, mégpedig a beton alapot, gránit talpazatot és egyebeket érintő további költségek nélkül. Nyilvánvaló volt, hogy annyi pénzt nem sikerül szereznünk” ‒ magyarázta Estefán László, hozzátéve, hogy a gróf iránti tiszteletadás gondolatáról lemondani nem akartak, ezért kompromisszumos megoldáshoz folyamodtak, mellszobor formájában.

„Fényképet mutattunk a tagoknak a magyarországi Lantos Györgyi szobrászművész Koháry domborművéről. Tetszett nekik a dombormű kivitelezése, ezért kapcsolatba léptünk a szobrásznővel.”

A projekt megvalósításából a társulás valamennyi tagja kivette a részét, ami több mint 60 embert jelent, ők az adománygyűjtésben segédkeztek. „Segítettek olyanok is, akik nem tagok, de hozzájárultak az adománygyűjtéshez vagy e célból nekünk adták az adójuk 2%-át. Mindenkinek hálásak vagyunk” ‒ fűzte hozzá. Az ajándékkártyák árusításából és a közadományozásból több mint 1800 eurót sikerült összegyűjteni.

A mellszobor 4100 euróba került, a hiányzó összeget ezért a társulásnak saját pénzéből kellett hozzáfizetnie. A megközelítőleg 1800 euróba kerülő gránit talpazatot az önkormányzat finanszírozta. „A további költségeket, mint a beton alapot, tereprendezést, illetve a talpazat szállítását a társulás a saját forrásaiból térítette” ‒ tette még hozzá.

II. Koháry István 1649. március 11-én született és 1731. március 29-én hunyt el. Költőként, tábornagyként, országbíróként és az utolsó füleki várkapitányként is ismert. 15 éves volt, amikor az édesapja csatában vesztette életét, így nagyon fiatalon az apja örökébe lépett. Élete során rendíthetetlenül támogatta a Habsburgokat és a katolikus megújulást, a törökellenes harcok rettegett hadvezére volt, és jelentős befolyással volt Fülek életére is. Támogatta a tudományok és a művelődés fejlődését, ő építtette a város mai katolikus templomát is.

Mikuš Kovácsová Klaudia