Aukciós csúcsot döntött Kurt Cobain gitárja

2020. június 22. - 13:33 | Kultúra

Több mint hatmillió dollárért kelt el egy kaliforniai árverésen Kurt Cobain gitárja, amelyen alig négy hónappal halála előtt játszott a zenész az MTV Unplugged című műsorában.

Aukciós csúcsot döntött Kurt Cobain gitárja
-illusztráció- (Fotó: AP)

A 6,01 millió dolláros ár világcsúcs a gitárárverések történetében.

A Julien's Auctions szombati közlése szerint a Martin D-18E típusú gitáron Cobain az 1993-as felvételen élőben játszott. A gitárral együtt jár a ütött-kopott tokja is, benne egy velúrbőr kis táskával.

Fotó: Getty Images

A fellépésről készült Nirvana-album, az MTV Unplugged in New York olyan dalok akusztikus verzióját tartalmazza, mind az About a Girl, az Apologies és David Bowie The Man Who Sold the World című dalának feldolgozása. A lemez, amelyet négy hónappal Cobain 1994 áprilisában bekövetkezett halála után adták ki, Grammy-díjat kapott.

A gitárért valaha fizetett legnagyobb összeg 2019 júniusából származik, amikor a Pink Floyd zenésze, David Gilmour hangszeréért, egy fekete Fender Stratocasterért 3,9 millió dollárt fizettek egy New York-i aukción.

A Julien's aukciósház június 19-20-i árverésén Kurt Cobain más tárgyait is eladásra kínálták. A tárgyak a családhoz közel álló vagy egykor Cobainnel együtt dolgozó személyektől származtak az aukciósház közlése szerint.

Az aukciósház Music Icons árverésén elárverezték a négy éve elhunyt popsztár, Price egy legendás Blue Angl gitárját is, az 1984-es, jellegzetes felhőalakú kék hangszer 563,5 ezer dollárért kelt el.

A gitár a Grammy-díjas zenész egyik kedvenc hangszere volt karrierje csúcsán, a 80-as, 90-es években. Ezen játszott az 1984-85-ös Purple Rain, az 1987.es Sign o' the Times, és az 1988-89-es Lovesexy koncertkörútján, valamint 1991-ben, az MTV videódíj-átadóján.

A Blue Angel a különleges, Prince számára készített felhőgitároknak az első négy darabja közé tartozott. Az eredetileg fehér darabot többször festették át különböző színekre.

2017-ben a Julien's Prince egy kék-zöld felhőgitárját 700 ezer dollárért árverezte el.

(MTI)

Címkék: kurt cobain