Australian Open: Nadal elődöntős, Barty könnyedén jutott a négy közé

2022. január 25. - 10:52 | Sport

A hatodik kiemelt spanyol Rafael Nadal bejutott az elődöntőbe az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután kedden, a férfi egyes első negyedöntőjében öt játszmában legyőzte a 14. helyen rangsorolt kanadai Denis Shapovalovot.

Australian Open: Nadal elődöntős, Barty könnyedén jutott a négy közé
Rafael Nadal (Fotó: TASR/AP)

Nadal egy-egy bréknek köszönhetően 1 óra 41 percnyi játékot követően kétszettes előnybe került, de a kiélezett összecsapáson Shapovalov szinte ugyanannyi idő alatt egyenlített. Akkor a kanadai nem veszített szervagémet, és egy-egy alkalommal el tudta venni riválisa adogatójátékát. A döntő játszma elején Nadal egy brékkel 3:0-ra meglépett, amelyből aztán ismét kiszerválta a szettet. Az összecsapás 4 óra 9 percig tartott.

A 20-szoros Grand Slam-győztes - ezzel Novak Djokoviccsal és Roger Federerrel holtversenyben csúcstartó -, Melbourne-ben egyszer, 2009-ben diadalmaskodó spanyol sztár 2019 után jutott ismét négy közé a viadalon, akkor döntős volt. A legutóbbi két tornán a negyeddöntő jelentette számára a végállomást.

Nadal ellenfele az elődöntőben a Berrettini (olasz, 7.)-Monfils (francia, 17.) találkozó győztese lesz.

A női világelső ausztrál Ashleigh Barty könnyedén jutott be az elődöntőbe, miután kedden két játszmában jobbnak bizonyult a 21. helyen rangsorolt amerikai Jessica Pegulánál.

A hazaiak kedvence a negyedöntőben ellentmondást nem tűrő teljesítménnyel kerekedett riválisa fölé, akitől ötször vette el a szervajátékát, miközben sajátjait kivétel nélkül hozta. A második szettben Pegula nem tudott játékot nyerni. Az egyoldalú összecsapás 1 óra 4 percig tartott.

Barty másodszor jutott a négy közé az Australian Openen, 2020-ban a későbbi győztes amerikai Sofia Keninnel szemben maradt alul az elődöntőben.

Ezúttal szintén egy amerikai játékos, Madison Keys (51.) lesz a világelső ellenfele, akitől első, 2017-es találkozójukon kikapott, azt követően viszont kétszer is legyőzte már.

Eredmények, negyedöntő:

nők:
Barty (ausztrál, 1.)-Pegula (amerikai, 21.) 6:2, 6:0
Keys (amerikai)-Krejcikova (cseh, 4.) 6:3, 6:2

férfiak:
Nadal (spanyol, 6.)-Shapovalov (kanadai, 14.) 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3


MTI