Ausztrália több mint 350 éves térképét restaurálják Melbourne-ben

2016. május 17. - 13:51 | Kultúra

Ausztrália egy több mint 350 évvel ezelőtt készült térképének restaurálására készülnek Melbourne-ben.

Ausztrália több mint 350 éves térképét restaurálják Melbourne-ben
Fotó: Wikipédia

A több mint másfél méter széles, Archipelagus Orientalis, sive Asiaticus - Keleti vagy ázsiai szigetvilág - elnevezésű falitérképet 1663-ban készítette a Holland Kelet-indiai Társaság térképésze, Joan Blaeu - írja az abc.net.

"Ez volt az első, nyilvánosan nyomtatott térkép, amelyen a Holland Kelet-indiai Társaság Új-Hollandiára (Ausztrália), Új-Zélandra és Tasmaniára vonatkozó összes akkori információja felkerült" - mondta Libby Melzer, a dokumentum helyreállítását végző Melbourne-i Egyetem szakértője.

A térképet Svédországban őrizték egészen 2010-ig, majd három évvel később az Ausztrál Nemzeti Könyvtár tulajdonába került. A várhatóan hat hónapot igénylő helyreállítási munkálatokat a Melbourne-i Egyetem három szakértője végzi.

"A térkép rendkívül rossz állapotban van, aminek az az oka, hogy ez egy falitérkép" - mondta Melzer. A szakember szerint a térképet fénymázzal kezelték, és ki volt téve a levegő, valamint az emberi érintés hatásainak, továbbá a partvonal kihangsúlyozásához használt zöldfestékanyag több helyen is szétmarta a papírt.

A térkép eredetileg fekete színű volt, majd később áthúzták az összes partvonalat; a lakk pedig aktiválta a zöldesítéshez használt réz-acetátot, amely idővel átrágta magát a papíron.

A térképből mindössze három másik példány létezik, amelyeket hatalmas atlaszokban őriznek. A legismertebbet közülük a British Library gyűjteményében lévő Klencke Atlas rejti.

(MTI)