Ausztráliában a korlátozások ellenére emelkedik a napi fertőzöttek száma

2021. július 21. - 10:57 | Külföld

A nemrég bevezetett korlátozások ellenére ismét emelkedett Ausztrália két legnagyobb államában a koronavírussal újonnan fertőzöttek napi száma Új-Dél-Wales fővárosában, az ország legnépesebb városának számító Sydneyben 110 új esetet regisztráltak, és ez 32-vel több az előző napinál, jóllehet az 5,3 milliós város és környéke közel négy hete ismét vesztegzár alatt van a vírus delta variánsának a terjedése miatt.

Ausztráliában a korlátozások ellenére emelkedik a napi fertőzöttek száma
Fotó: Reuters

Gladys Berejiklian, Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke elmondta, zárlat nélkül a fertőzöttek száma akár több ezer lehetne. Hozzátette, hogy továbbra is nagyon elővigyázatosnak kell lenni, és többet kell tenni a járvány megfékezéséért.

Sydneyben a tervek szerint július 30-ig tartana a zárlat, de Berejiklian azt mondta, a lazításokról a jövő heti számok fényében döntenek majd.

Szerdára virradóra Új-Dél-Wales hatóságai ezenkívül

két regionális központra terjesztették ki a korlátozásokat, miután egy állateledelt szállító teherautó sofőrjének pozitív lett a vírustesztje.

A közel két hete zárlat alatt lévő, szomszédos Victoria államban szintén nőtt a fertőzöttek száma: 22 új esetet jelentettek, tizenhárommal többet, mint az előző napon.

Szerdán vesztegzárat hirdettek ki Dél-Ausztráliában is, a korlátozások előreláthatóan egy hétig tartanak. Az állam hatóságai egy új fertőzöttet jelentettek.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerdai, Canberrában tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, kormánya független elemzőcsoportot kért fel az AstraZenecával kapcsolatos korlátozások felülvizsgálatára.

Az azonnali lezárások, a gyors kapcsolatfelvétel és a szigorú közösségi távolságtartási szabályok betartása eddig segítettek Ausztráliának abban, hogy a többi fejlett országéhoz képest alacsonyabb legyen a vírusbetegek száma. A kontinensnyi országban alig több mint 32 100 esetet regisztráltak, és 915 haláleset történt.

MTI