Ausztráliában megdőlt a napi melegrekord, várhatóan marad a hőség

2019. december 18. - 10:03 | Külföld

Ausztráliában kedden megdőlt a napi melegrekord az ausztrál meteorológiai intézet első becslése alapján, és legalább egy napig még hasonló hőség lesz a kontinensnyi országban.

Ausztráliában megdőlt a napi melegrekord, várhatóan marad a hőség
Fotó: AP

A napi átlagos maximum-hőmérséklet 40,9 Celsius-fok volt szerte az országban, de a szárazföld belsejében 45 foknál is többet mértek a nap legmelegebb időszakában. Az előző rekord 40,3 fok volt 2013 januárjának egyik napján.

Szerdán várhatóan még nagyobb lesz a hőség Ausztrália középső és déli részén, de azután valószínűleg enyhülés jön - közölte a szolgálat.

Kedden a legmelegebb hely a dél-ausztráliai Ceduna volt, ahol 46,5 fok volt a maximum. A következő napokban a legforróbb hely valószínűleg a dél-ausztráliai Oodnadatta lesz, várható 47 fokos napi hőmérséklet-maximumával, illetve a délnyugati Oak Valley, 49 fokkal. Oodnadatta tartja az ország abszolút hőmérsékleti rekordját 50,7 fokkal.

Közben az ország súlyos szárazsággal küzd - hasonlóval, mint az utóbbi két-három évben -, valamint bozóttüzekkel, amelyek az ország keleti részén kezdődtek az idei nyáron, de már pusztítanak a nyugati részen is.

MTI

Címkék: ausztrália, hőség