Ausztria fokozza a határmenti ellenőrzések számát a német drogliberalizáció miatt

2024. április 2. - 18:56 | Külföld

Ausztria fokozza a ellenőrzéseket az osztrák-német határ közelében a Németországban hétfőn hatályba lépett drogliberalizáció miatt - közölte az osztrák belügyminisztérium.

Ausztria fokozza a határmenti ellenőrzések számát a német drogliberalizáció miatt
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Az új németországi drogtörvény engedélyezi minden 18. évét betöltött német lakos számára legfeljebb 25 gramm marihuána birtoklását, továbbá három kannabisznövény tartását rekreációs célú felhasználásra, továbbá kimondja azt is, hogy július 1-jétől minden felnőtt csatlakozhat kannabisztermelő nonprofit szervezetekhez, ahol marihuánát vásárolhat.

Ausztria nem tervezi követni Németország példáját, sőt meg akar akadályozni bármiféle drogkereskedelmet az osztrák-német határon. - A rendőrség fokozott ellenőrzéseket tervez, különösen a Németországgal határos tartományokban, hogy a függőséget okozó szereket és a kábítószer hatása alatt álló járművezetőket kivonják a forgalomból - közölte kedden Gerhard Karner osztrák belügyminiszter. A tárcavezető közleményében kiemelte, hogy az intézkedés az összes úthasználó védelmét szolgálja.

A belügyminisztérium közlése szerint az ellenőrzésekhez civilruhás rendőröket és regionális közlekedési hatóságok szakembereit csoportosítják át, akik képzésükből adódóan felismerik a kábítószerhasználat tüneteit.

(MTI)