Ausztria folyamatosan figyeli a helyzetet a szlovák határon

2022. szeptember 27. - 16:41 | Belföld

Ausztria folyamatosan figyeli a helyzetet a szlovák határon, hogy szükség esetén meghozhassa a kellő intézkedéseket – jelentette ki a TASR hírügynökségnek kedden Harald Sörös, az osztrák belügyminisztérium szóvivője. Az osztrák belügy arra a hírre reagált, hogy az illegális migráció miatt Csehország ideiglenesen ellenőrzést vezet be az egész szlovák határon.

Ausztria folyamatosan figyeli a helyzetet a szlovák határon
Fotó: TASR - illusztráció

„Folyamatosan figyeljük és kiértékeljük a határellenőrzés bevezetésének hatásait és ezzel kapcsolatban a helyzet várható megváltozását” – tette hozzá Sörös.

A szóvivő tájékoztatása szerint ebben az évben augusztus végéig 56 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában, ez eddig a második legmagasabb szám.

A cseh kormány hétfőn döntött arról, hogy újra bevezeti az ideiglenes ellenőrzést az ország Szlovákiával közös határán. A rendelet szerdán éjfélkor lép hatályba, és egyelőre tíz napig marad érvényben, esetleges meghosszabbításról a kormány dönt.

Zuzana Eliášová, a szlovák belügyminisztérium szóvivője az információra reagálva azt mondta, uniós szinten kell tárgyalni a határellenőrzés bevezetésének kérdéséről. A belügyi tárca szerint Csehország lépése más európai országokra is hatással van. Hozzátette, hogy Szlovákia, Csehország, valamint más európai országok is szenvednek az úgynevezett másodlagos migrációtól. Ez azt jelenti, hogy az érkező emberek nem akarnak ezekben az országokban maradni, csupán migrációs útvonalat jelentenek számukra.


(TASR)