Ausztria segítséget ajánlott Szlovákiának, orvosokat és ápolókat küldenének

2021. február 17. - 19:09 | Belföld

Ausztria segítséget ajánlott Szlovákiának a koronavírus-járvány leküzdésére, ennek keretében orvosokat és ápolószemélyzetet küldenének az osztrák hadsereg állományából - közölte az osztrák védelmi minisztérium szerdán.

Ausztria segítséget ajánlott Szlovákiának, orvosokat és ápolókat küldenének
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A tájékoztatás szerint egyelőre még az igények és a küldendő kontingens nagyságának felmérése zajlik.

"Az európai szolidaritás követelménye, hogy gyorsan és bürokráciamentesen segítsünk. Ezért is vettünk át már korábban is intenzívosztályokon kezelt pácienseket Franciaországból, Olaszországból és Montenegróból. Az osztrák hadsereg most személyzettel fogja támogatni Szlovákiát" - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár.

„Akár Ausztriában, akár külföldön, ha szomszédainknak vagy európai barátaink van szükségük rájuk, az osztrák fegyveres erők mindig rendelkezésre állnak. Magától értetődik, hogy ezekben a nehéz időkben Szlovákia mellett állunk" - mondta Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszter.

A szlovák kormány szerdán jóváhagyta az Európai Unió polgári védelmi rendszerének aktiválását: orvosokat és nővéreket kérünk a járványhelyzet kezelése céljából. Jelenleg összesen 10 orvost és 25 nővért kér Szlovákia a kormány határozata szerint, ők a kórházak Covid-osztályain segítenének. Amennyiben a helzet tovább romlana, az igényelt egészségügyi dolgozók számát megnövelik. "A külföldi egészségügyi csapatok jelenlétét csak a feltételnül szükséges ideig igényelnénk, míg el nem érjük a célunkat, előzetesen egy hnapról lehet szó" - áll a dokumentumban.

Szlovákia jelenleg a koronavírus-járvány rendkívül erős második hullámával szembesül, az összlakosságra számított halálos áldozatok számában az első helyre került a világon. A kórházak egyre inkább súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek.


(MTI/TASR/para)