Ausztria szigorít a határátlépésen, az ingázóknak is szükségük lesz tesztre és regisztrálniuk kell magukat

2021. február 2. - 12:10 | Belföld

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter bejelentette, Ausztria szigorít a határátlépés feltételein – bevezetik az ingázókra is vonatkozó kötelező tesztelést és regisztrációt.

A szigorítások eredményeképp az Ausztriába ingázóknak hetente egyszer új PCR- vagy antigéntesztet kell csináltatniuk, és csak negatív eredménnyel léphetik át a határt, valamint ki kell tölteniük egy elektronikus űrlapot is, amely az osztrák kormány oldalán elérhető. A szigorítás várhatóan február 8-tól lép életbe.

A miniszter hozzátette, Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést a Szlovákiával és Csehországgal közös határain.

Újabban az Ausztriába érkező összes olyan utazótól kérni fognak negatív koronavírus-tesztet, aki nem tartozik valamelyik kivételes kategóriába. Ezt követően az illetőnek tíz napra karanténba kell vonulnia, amelyet negatív teszteredmény esetén sem szabad előbb elhagyni.

Ausztriában mostantól az eddiginél magasabb, 90 eurós pénzbüntetést szabhatnak ki azokra, akik nem viselnek védőmaszkot, vagy nem tartják egymás között a megfelelő távolságot. Emellett intenzívebb rendőri ellenőrzéssel kell számolni a síközpontokban.


(TASR/para)