Ausztriai logisztikai cég érkezik Egyházkarcsára, több száz munkahely jön létre!

2016. február 25. - 16:24 | Régió

Egyházkarcsa határában, a 63-as főút mentén lévő ipari parkban épít telephelyet a DSK Logistik nevű vállalat. Épül továbbá egy villamoserőmű és a tervek szerint bővít a Wertheim is

Ausztriai logisztikai cég érkezik Egyházkarcsára, több száz munkahely jön létre!
Fotó: Paraméter

A település polgármestere, Gódány László elárulta, hogy a napokban adták ki az építkezési engedélyt a cég számára, hétfőn pedig lerakják az új telephely alapkövét.

„Március elején kezdődhet az építkezés, október végére, novemberre pedig be kell fejeződnie” – húzta alá. Kifejtette, hogy a cég telephelye az első szakaszban 6 hektárnyi területen helyezkedik majd el, ennek a felét teszi ki majd a logisztikai csarnok, míg a másik fele a berakodásra-kirakodásra és egyéb, a cég tevékenységével kapcsolatos műveletekre, illetve parkolóként szolgál majd.

A szlovákiai székhelyű DSK Logistik anyavállalata a cégjegyzék szerint az ausztriai mödlingi székhellyel rendelkező Consot Unternehmensbeteiligungs GmbH. Egyházkarcsai logisztikai központjuk elsősorban textiláru és cipő disztribúciójára szolgál majd – tudtuk meg Gódány Lászlótól.

Jövő év januárjától kezdheti meg működését, ekkor mintegy 200 álláskeresőnek adhatnak munkát. Gódány elmondta, hogy a következő szakaszban, melynek megvalósítására 2-3 éven belül sor kerülhet, 600-800-ra nőhet az alkalmazottaik száma. Abban a szakaszban újabb 4 hektárnyi területre terjeszthetik ki a tevékenységüket.

A polgármester aláhúzta, a telephelyen elsősorban betanított munkásokat foglalkoztathatnak majd. „A Schütt megszűnésével sokan elvesztették állásukat, és mivel sokan közülük alacsonyabb végzettséggel rendelkeznek, nehezebb munkát találniuk, vagy messzire kell utazniuk. Számukra is kedvező lehet a mostani beruházás. Emellett persze teherautó-sofőrökre és vezető beosztású munkatársakra is szüksége lesz a cégnek” – szögezte le.

„A kormány a 2015-ös évben 500 ezer eurót adott az infrastruktúra kiépítéséhez, ebből épült meg az I-es számú ipari parkunkhoz bevezető útszakasz, valamint biztosítottuk a víz-, gáz- és áramellátást, továbbá a csatornázást.

Ugyanebben az ipari parkban épít a somorjai székhelyű Quatro Group villamoserőművet, 19 MW kombinált áram- és hőtermeléssel. A beruházásuk értéke egy korábbi információ szerint kb. 21 millió eurót tehet ki. Gódány László közölte, hogy ez a társaság a tavaszi hónapokban kezdheti meg az építkezést, az erőmű üzembe helyezését követően pedig 50-60 embert foglalkoztathat.

A polgármester beszélt arról is, hogy a Wertheim ugyancsak bővítést tervez. Újonnan megépítendő 4 ezer négyzetméteres szerelőcsarnokukban további 80-100 személynek adhatnak munkát.

A több mint egy évtizede létrejött három egyházkarcsai ipari parkban letelepedett cégek összesen mintegy 1700 személyt foglalkoztatnak, közülük a két legnagyobbnak, a felvonókat gyártó Schindlernek és a biztonsági berendezésekkel és acélkonstrukciókkal foglalkozó Wertheimnek összesen 1400 alkalmazottja van.

-para-