Autóba rejtett pokolgép robbant egy stadion mellett, sokan meghaltak

Fölrobbantotta magát egy öngyilkos merénylő egy robbanószerrel teli autóval pénteken egy stadion mellett Hilmend dél-afganisztáni tartomány székhelyén, a támadásban legalább 10 ember meghalt, 35 megsebesült - jelentették helyi források.

A hivatalos személyekre hivatkozó különböző hírügynökségek egymásnak ellentmondó adatokat közöltek az áldozatok számáról: míg a Reuters értesülése szerint legalább 10 ember vesztette életét, és 35 sebesült meg, addig a dpa német hírügynökség 15 halottról és 40 sebesültről adott hírt.

Sajtóértesülések szerint a stadion környékén egy birkózó meccsre gyülekeztek az emberek, köztük a tartomány kormányzója és helyi törvényhozók. A tartományi kormányzó szóvivője szerint a támadó be akart hajtani az esemény helyszínére, de azt megakadályozták, ezután hozta működésbe az autóba rejtett robbanószerkezetet.

Az áldozatokat a tartományi székhely, Laskargáh kórházába szállították, több sebesült a felismerhetetlenségig összeégett - jelentette az AP hírügynökség Aminulláh Ábidra, a tartomány közegészségügyi minisztériumának vezetőjére hivatkozva. Asraf Gáni afgán elnök hivatala közleményt adott ki, amelyben elítélte "a brutális terrortámadást".

A merénylet elkövetőjeként eddig senki sem jelentkezett. Hilmend tartomány az iszlamista lázadók egyik fellegvára, az ország egyik legingatagabb tartománya, amelynek területe nyolcvan százalékban a tálibok ellenőrzése alatt áll.

MTI/para