Autóbalesetben életét vesztette a férfi maraton világcsúcstartója

2024. február 12. - 07:21 | Sport

Közlekedési balesetben elhunyt Kelvin Kiptum, a maratoni futás férfi világcsúcstartója.

Autóbalesetben életét vesztette a férfi maraton világcsúcstartója
Kelvin Kiptum (Fotó: AP/TASR)

A 24 éves atléta mellett ruandai edzője, Gervais Hakizimana is életét vesztette a szerencsétlenségben, amely az Eldoret és Kaptagat közötti úton történt Kenyában. Az autó harmadik utasát, egy nőt súlyos sérülésekkel kórházba szállították.

Denis Muga, Kaptagat rendőrfőnöke arról számolt be, hogy Kiptum vezetett, más jármű nem volt érintett a balesetben. Kenneth Kimaiyo, Kiptum barátja nem sokkal a baleset után ért a helyszínre, szerinte az autó nagy sebességgel letért az útról, és egy fának ütközött.

A kenyai sztár tavaly a Chicago Marathonon futotta legendás világcsúcsát, 2:00:35 órás idejével elsőként teljesítette a klasszikus távot 2:01 perc alatt.

"Hihetetlen sportoló, aki hihetetlen örökséget hagyott maga után, nagyon fog hiányozni nekünk" - nyilvánított részvétet elsők között Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, aki jelezte, éppen néhány napja ratifikálták az október 8-án futott világrekordját.

Kiptum a párizsi olimpiára nagy esélyesként utazott volna, férfi maratonon nagy csatára volt kilátás közte és a korábbi világcsúcstartó honfitársa, Eliud Kipchoge között.

(MTI)