Autóméretű ezerlábúak élhettek egykor Anglia területén

2021. december 21. - 13:44 | Tech

Autóméretű, 50 kilogrammos ezerlábúak élhettek egykor Észak-Anglia területén - állapították meg kutatók, miután feltártak egy 326 millió éves fosszíliát.

Autóméretű ezerlábúak élhettek egykor Anglia területén
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A valaha talált legnagyobb ezerlábúfosszíliára Howick közelében, a Northumberland parton bukkantak, miután egy szikladarab a partszakaszra zuhant.

Ahhoz, hogy ilyen nagyra nőjön, az Arthropleura nevű lénynek egy tápanyagban gazdag növényi étrendet kellett fogyasztania, de akár ragadozó is lehetett, amely más gerinctelenekkel vagy kisméretű kétéltűekkel táplálkozhatott.

A lelet több többszörösen ízelt exoszkeleton, vagyis külső váz töredékéből áll, az élőlény összeségében nagyon hasonlatos a mai ezerlábúakhoz. Ez csak a harmadik ilyen fosszília, melyet valaha találtak, ezek közül is ez a legrégebbi és legnagyobb. A szakemberek szerint a fosszília a lény exoszkeletonjának csak egy része.

Ez a töredék mintegy 75 centiméter hosszú, ez alapján a tudósok úgy vélik, a teljes test 2,7 méteres lehetett és 50 kilogrammot nyomott. A karbon földtörténeti időszakból származik, mely több mint 100 millió évvel előzte meg a dinoszauruszok korát. Akkoriban Nagy-Britannia az Egyenlítő közelében feküdt, hőmérséklete jóval melegebb volt.

A tudósok eredményeikről a Journal of the Geological Society című tudományos lapban számoltak be.

Egy egykori PhD-hallgató 2018 januárjában éppen az érintett partszakaszon sétált, amikor meglátta, ahogy egy nagy homokkő szikla épp leszakad a szirtfalról. Ahogy lezuhant, kettényílt és feltárta a belsejében rejlő fosszíliát - mondta el Neil Davies, a Cambridge-i Egyetem munkatársa.

A fosszíliát Cambridge-be vitték további elemzésre. Olyan nagy volt, hogy négy emberre volt szükség a szállításhoz.

Ezek a lények mintegy 45 millió éven át élhettek az Egyenlítő térségében, mielőtt kihaltak. Ez vélhetően vagy a globális felmelegedés miatt következett be, melynek hatására számukra túl szárazzá vált a klíma, vagy a táplálkozás szempontjából konkurenciát jelentő hüllők megjelenése miatt.

A fosszíliát jövőre a Cambridge-hez tartozó Sedgwick Múzeumban állítják ki.


MTI