Autópálya-építés kapcsán három megyében tart razziát a NAKA!

2019. december 16. - 08:43 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség három megyében tart razziát hétfőn reggeltől.

Autópálya-építés kapcsán három megyében tart razziát a NAKA!
Fotók: TASR - További felvételekért kattints!

A Pozsonyi, Zsolnai és Eperjesi kerületekben tartott rajtaütés a "Tunel" (Alagút) fedőnevű akció része, és a D1-es autópálya zsolnai járásbeli Lietavská Lúčka és Višňové közti szakaszának építését célozza.

Rendőrautók érkeztek a Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) pozsonyi főépületéhez is. A cég a tavasz folyamán szüntette meg a szerződést a kivitelezővel, a Salini Impregilo – Dúha nevű céggel, mégpedig azért, mert hosszú távon elégedetlen volt a munkálatok folyamatával. Az eredeti szerződésben foglalt igényeket illetően azonban máig nem tudott megegyezni egymással a két fél, az NDS-nél pedig időközben előkészítés alatt van a következő tender az új kivitelező kiválasztására.

A szóban forgó Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala útszakasz 14 kilométert tesz ki, építését 2014 nyarán kezdték meg. Ennek részét képezi a mintegy 7,5 kilométer hosszú Višňové alagút, amely befejezésekor a leghosszabb sztrádaalagút lesz Szlovákiában.

A közlekedésügyi minisztérium álláspontja szerint helyesen cselekedtek, amikor felfüggesztették a szerződést a kivitelezővel, és ezt szerintük a NAKA eljárása is csak alátámasztja. Karolína Ducká szóvivő kifejtette, hogy az építésnél a kezdetektől fogva problémák merültek fel, melyeket a tárca mostani vezetése örökölt elődeitől.

"Az ellenzék azt akarta, hogy hagyjuk Salini Impregilónak befejezni az alagutat, de itt is megmutatkozik az inkompetenciájuk, ugyanis abban az esetben elveszítettünk volna még egy évet" - folytatta a szóvivő.

Az NDS európai támogatást is szeretne lehívni az alagútépítésre, Érsek Árpád miniszter szerint pedig az a legfontosabb, hogy a régióbeli alvállalkozók, melyek a Salini Impregilónak dolgoztak, ki lettek fizetve.

(TASR)