Az 5 éves Paťko már 80-szor esett át vérátömlesztésen, anyukájával 6 euróból élik túl a napokat

2023. február 4. - 15:32 | Régió

Paťkonál néhány éve thalassemiat diagnosztizáltak, ami a vérszegénység súlyos formája. Még csak 5 éves, de már 80-szor kapott vérátömlesztést. A kisfiú egyik kezelésen esik át a másik után annak ellenére, hogy a szegénységben él édesanyjával, Patríciával (34).

Az 5 éves Paťko már 80-szor esett át vérátömlesztésen, anyukájával 6 euróból élik túl a napokat
Képek forrása: čas.sk

Egy napra 6 eurójuk jut, ezzel kell túlélniük a napokat. Az édesanya csak azt szeretné, ha gyermeke jól lenne, és végre ő is együtt játszhatna más gyerekekkel.

A sors nem volt kegyes a kis Paťkohoz, nagy terhet rótt rá, bár születésekor még minden rendben volt.

„Amikor Paťko megszületett, nagyobb volt, mint a többi gyerek. Négy kiló volt, de semmi jel nem utalt arra, hogy beteg lenne. Nyolc hónapos korában nagyon magas láza volt. Kórházba kellett mennünk. Az orvosnak azonban nem tetszettek az eredmények, és úgy gondolta, hogy Paťko leukémiás lehet, de ezt nem erősítették meg" – emlékezett vissza az anyuka, majd hozzátette, a neheze csak ezután jött.

Transzplantációra van szüksége

Az orvosok végül Paťkonál a vérszegénység súlyos formáját – thalassemia – diagnosztizálták. A kisfiúnak így minden hónapban vérátömlesztésre van szüksége. Két éve mintát vettek a csontvelejéből, amely során kiderült, hogy az nem úgy működik, ahogy kellene. Ezért transzplantációra van szüksége, amelyen már ebben az évben át kell esnie. „Már van csontvelődonorunk Németországból. Ez az utolsó esélyünk“ – tette hozzá Patrícia.

A kisfiú nem mehet gyerekek közé

Patríciának otthon kell maradnia fiával, nem mehet emberek közé. Bármilyen betegség ugyanis, amely más gyerekeknél előfordul és könnyedén átvészelik, az ő kisfia számára végzetes lehet. „Otthon vagyunk egy szobában, nem megyünk sehova. Nem mehetünk. Paťkonak jelenleg van beállított gyógyszeres kezelése, de nagyon nehezen viseli a tablettákat. Hány tőle és nagyon gyenge“ – mesélte könnyes szemmel a fiatal édesanya.

A már említett thalassemia mellett a kisfiú ciklikus hőmérsékleti szindrómában is szenved. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy testhőmérséklete hirtelen, ok nélkül megemelkedik. Az immunitása nulla, ezért gyakran küzd a fertőzésekkel.

Az ötéves kisfiúnak emellett vas raktározódik a szervezetében, ami miatt már most májproblémái vannak.

Néhány euró egy napra

Azonban nem a betegség és az elszigeteltség az egyetlen, amit a sors tartogat ennek a családnak. Olyan összegből kell megélniük, ami a legtöbb ember számára elképzelhetetlen.

„Egy napra 6 eurónk marad, ebből kell gazdálkodnom. A nap minden percében azt számolom, hogyan oldjam ezt meg. Folyamatosan kapja az orvosi kezeléseket, ami mellett vitaminokra és táplálékkiegészítőkre is szüksége lenne“ – jegyezte meg Patrícia.

Az anyuka ezért vállalt egy otthoni munkát, hogy legalább pár euróval több pénzük legyen. De sajnos még így sem elég mindenre. „Amikor az orvos elmondja, mi mindenre van szüksége a fiamnak, mindig összetörök. Ilyenkor egész éjjel fent vagyok és csak számolok, hogy hogyan oldok meg mindent. Szeretném megvalósítani az álmát, és megvenni neki a szeretett Xbox-át, amellyel otthon és transzfúziók közben is tud játszani, de ez egyszerűen nem lehetséges.“

(čas.sk)