Az Afrikai Unió bírálta a megkülönböztetést az oltási kampányokban

2021. január 28. - 15:34 | Külföld

Bírálta a megkülönböztetést a koronavírus elleni oltási kampányokban az Afrikai Unió közegészségügyi ügynöksége, az afrikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC), amelynek csütörtöki közlése szerint a vakcinákat minden állampolgár számára elérhetővé kellene tenni, függetlenül nemzetiségüktől.

Az Afrikai Unió bírálta a megkülönböztetést az oltási kampányokban
-illusztráció- (Fotó: AP)

"Nem lehet megkülönböztetés. Egy adott ország bármelyik lakosának hozzá kellene tudnia jutni a vakcinához"

- vélekedett John Nkengasong, a CDC igazgatója a világhálón tartott sajtótájékoztatón.

A CDC igazgatója szerint azzal, hogy kizárnak az oltási programból embereket származásuk miatt, meghiúsítják a vakcinázás célját, amely a nyájimmunitás, ezt pedig csakis akkor lehet elérni, ha a lakosság nagy részét beoltják.

Nkengasong bírálta a számos ország által bevezetett utazási korlátozásokat, amelyek csak bizonyos országokkal szemben érvényesek a koronavírus-fertőzöttek nagy száma és a vírus újabb variánsainak megjelenése miatt. Felszólította az országokat, hogy ne különböztessenek meg utazókat az alapján, hogy honnan érkeznek, és tegyék lehetővé belépésüket az országba, ha negatív koronavírustesztet tudnak bemutatni.

A dpa német hírügynökség megjegyzi, hogy az afrikai kontinensen 2020. február 14-én, Egyiptomban jegyezték fel az első koronavírus-fertőzöttet, a járvány az ázsiai, európai és amerikai gócokból visszatérő utasok által érte el a kontinenst az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

Afrikában körülbelül 3,4 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig - ami a globális eseteknek mindössze 3,5 százaléka -, a legtöbb fertőzöttet a Dél-afrikai Köztársaságban, Tunéziában, Nigériában, Zambiában és Malawiban jegyezték fel.

A kontinensen azonban a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos halálozási arány 2,5 százalékos, ami lényegesen nagyobb a globális 2,2 százaléknál a CDC szerint.

(MTI)