Az Agrárkifizető Ügynökség volt igazgatója marad a sitten

2020. október 14. - 14:59 | Belföld

Az Agrárkifizető Ügynökség korábbi igazgatója, Ľubomír Partika legalább januárig vizsgálati fogságban marad, erről döntött a Legfelsőbb Bíróság.

Az Agrárkifizető Ügynökség volt igazgatója marad a sitten
Illusztráció

Ľubomír Partika a Szlovákia történetének egyik legkiterjedtebb korrupciós nyomozása, az Állattenyésztő-ügy egyik gyanúsítottja.

Ő volt az, aki támogatásban részesítette Michal Truban, a Specializált Büntetőbíróság korábbi elnöke családjához köthető Altmayer panziót, ami a Selmecbánya mellett található Štiavnické Bane településen található.

Az Állattenyésztő-ügy kapcsán előzetes letartóztatásban van Marek Kodada, a mezőgazdasági minisztérium vidékfejlesztési osztályának egyik vezetője is. A rendőrség szerint ők ketten majdnem 1,5 millió eurónyi kenőpénzt fogadhattak el.

Ugyancsak vizsgálati fogságban csücsül Juraj Kožuch, az ügynökség egy másik korábbi igazgatója, továbbá a Smer-közeli nyitrai oligarcha, Norbert Bödör, és Martin Kvietik, a Slavia Capital nevű befektető társaság tulajdonosa is, akit az SNS gazdasági háttéremberének tartanak.

Kodada augusztusban 400 ezer eurónyi kenőpénzt adott át a rendőröknek, és állítólag ő volt az, aki vallomásában rámutatott Kožuchra és Kvietikre. Kožuch és Kvietik a rendőrség szerint összesen 924 ezer euró kenőpénzt fogadott el még az előző kormány ideje alatt.

Bödört pénzmosással - vagyis bűncselekményből származó pénz legalizációjával - gyanúsítják a rendőrök. A nyomozati irat alapján hozzá vándorolt az Agrárkifizető Ügynökségnél korábban dolgozó korrupt vezetőktől származó pénz egy része.

Az ügynek jelenleg 21 gyanúsítottja van.

(TASR)