Hibaüzenet

Notice: unserialize(): Error at offset 22 of 27 bytes in variable_initialize() (line 935 of /var/www/parameter.sk/web/includes/bootstrap.inc).

Az Akadémiai Szenátus szerint mindkét fél kudarcot vallott

Miroslav Hužvár, a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem (UMB) Akadémiai Szenátusának alelnöke a média által is tárgyalt kisdoktori munkákkal kapcsolatban egyéni mulasztásokról, az eljárásban érintett mindkét fél kudarcáról beszélt.

A szenátus indítványozta annak a különleges bizottságnak a létrehozását, amelynek az egyetemen készült kisdoktori munkákkal kapcsolatos plágiumgyanú kivizsgálása volt a feladata. A bizottság a szenátus pénteki rendkívüli ülésén tájékoztatott a vizsgálati eredményekről.

A szenátus ülését követően az UMB honlapján közzétették a részletes jelentést. Ebben az áll, hogy JUDr. Andrej Danko 72 oldalas kisdoktori munkájából 63 oldal nagymértékű egyezést mutat a feltüntetett forrásokkal. „A munka tartalmaz olyan részeket is, amelyeket a szerző a forrásmunkákhoz képest kis mértékben átalakított, a munka legnagyobb része azonban nagymértékű egyezést mutat a forrásokkal, néhány helyen a tagolás, a fejezetek és alfejezetek is egyeznek” – áll a jelentésben.  

A másik, JUDr. Daniel Pisák által írt, 74 oldalas munka esetében a bizottság megállapította, hogy 64 oldal mutat egyezést a forrásokkal. „Ugyanúgy, ahogy JUDr. Andrej Danko munkája, ez is tartalmaz olyan részeket, amelyeket a szerző a forrásmunkákhoz képest kis mértékben átalakított, a munka legnagyobb része azonban ebben az esetben is nagymértékű egyezést mutat a forrásokkal, néhány helyen a tagolás, a fejezetek és alfejezetek is egyeznek” – olvasható a jelentésben.  

A vizsgálati eredmények szerint a két munka tartalmilag nagymértékben megegyezik, csupán a szóhasznált szintjén mutathatók ki kisebb eltérések. 

„Az egyetem belső rendszerében felállított előírásokat nem sértették meg. A média által is tárgyalt kisdoktori munkák esetében részben az egyetemet mint intézményt terheli a felelősség abban az értelemben, hogy annak idején nem voltak pontosan meghatározva a tudományos publikálás szabályai, amelyek mindenkire nézve kötelező érvényűek lettek volna, ezek számonkérése tehát logikus módon nem lehetséges” – hangsúlyozta pénteken Hužvár.

A szenátus ezzel összefüggésben elfogadott egy határozatot, mely szerint az egyetem nevében vállalja a felelősséget az akadémiai etika megsértésének eseteiért az UMB Jogi Karán publikált kisdoktori munkákkal összefüggésben, mely esetek bizonyítást nyertek.

Egyben felszólította az egyetem vezetőségét és az egyetemi dolgozókat, hogy a hasonló esetek elkerülése végett alaposan vizsgálják felül az időközben bevezetett intézkedéseket. „Az egyetemi oktatókat és a kutatómunkát végző dolgozókat továbbá arra fogjuk inteni, hogy szigorúan tartsák be az akadémiai etika szabályait, jó példát mutatva ezáltal a hallgatóknak” – szögezte le Hužvár.

Az alelnök szerint a szenátus támogatja a tudományos fokozatok visszavonásának lehetőségét biztosító törvényjavaslatot, ugyanakkor leszögezi, hogy ez annak a felsőoktatási intézménynek a kizárólagos joga, amely odaítélte a titulust. „A döntést a bíróságok természetesen utólag megvizsgálhatják” – fűzte hozzá.

A szenátus pénteken nem tette közzé azoknak a személyeknek a névsorát, akik a média által tárgyalt kisdoktori munkák esetében részt vettek a rigorózus eljárásban. „Jelenleg nincsenek munkaviszonyban egyetlen szlovákiai felsőoktatási intézménynél sem. Egyikük már nem él” – jegyezte meg Hužvár. 

TASR