Az al-Shabaab iszlamistái háborút hirdettek az Iszlám Állam ellen

2018. december 21. - 17:33 | Külföld

A szomáliai al-Shabaab iszlamista szervezet pénteken háborút hirdetett az Iszlám Állam terrorszervezet ellen, mert állítása szerint gondokat okoz a többi iszlamista fegyveresnek.

A szomáliai szélsőségesek rádiójában felolvasott közleményükben az Iszlám Állam harcosait "rákfenének" nevezték. Megfogadták, hogy az al-Shabaab "levadászik mindenkit, aki kapcsolatban áll az Iszlám Állammal".

"Az úgynevezett Iszlám Állam tagjai Szomáliában számos problémát okoztak, zavart keltettek a többi mudzsahednek" - tették hozzá a rivális iszlamista szervezet három oldalas közleményében.

"Kardunk készen áll lecsapni erre a rákfenére és halálos kórságra" - hangoztatta Ali Mohamud Rage, az al-Shabaab szóvivője a szélsőségesek Andalus nevű rádiójában. Az Ali Dhere néven is ismert szóvivő kiemelte: "Ellentétben velünk ... az Iszlám Állam tagjai nem Allahért küzdenek, hanem azért vannak itt, hogy megosszák a muszlimokat és eltántorítsák őket a hitetlenekkel szembeni harctól".

Szomáliában a 90-évek polgárháborúja óta bizonytalanság uralkodik. Afrika szarván az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab harcol a nemzetközileg elismert kormány és az országban állomásozó afrikai uniós csapatok ellen. Az iszlamista terroristák merényleteiket kiterjesztették Kenyára is.

Az Iszlám Állam szíriai és iraki "kalifátusának" bukásával párhuzamosan kezdi megvetni lábát Afrika szarvánál. A szomáliai belbiztonsági minisztérium szerint dzsihadisták nagy számban özönlöttek a kelet-afrikai államba.

Mohamed Hassan, magas rangú szomáliai biztonsági tisztségviselő a dpa német hírügynökségnek elmondta: az Iszlám Állam feltételezett tagjai több célzott gyilkosságot is elkövettek üzletemberek ellen Mogadishuban és környékén.

"Az Iszlám Állam tagjai most az al-Shabaab harcmodorát utánozva terrorizálják az átlagemberek közösségét, különösen pedig a vállalatokat és a tehetős kereskedőket, hogy így fedezhessék terrorista tevékenységük költségeit a térségben" - hangsúlyozta Hassan.

Megfigyelők szerint az al-Shabaabnak 7000-9000 tagja lehet. A szélsőségesek vezetője (emírje) az Abu Ubaidah néven is ismert Ahmed Omar, akinek fejére hatmillió dollár vérdíjat tűzött ki az Egyesült Államok.

MTI