Az alacsony fizetés miatt egyre kevesebb a tanár, néhány év múlva súlyos gondok adódhatnak

2022. június 9. - 09:23 | Belföld

Országosan óriási hiány van tanárokból, az iskolák pedig hiába adnak fel hirdetéseket, az alacsony fizetés miatt nincsenek jelentkezők – írja a noviny.

Az alacsony fizetés miatt egyre kevesebb a tanár, néhány év múlva súlyos gondok adódhatnak
Illusztráció (Fotó: TASR)

Hasonló a helyzet a Pozsony Jarovce városrészében lévő alapiskolában és óvodában, ahonnan három tanár távozik, a megosztott álláshirdetésre viszont még senki sem jelentkezett. Az igazgatónő attól tart, hogy ha nem sikerül új tanítót találnia, akkor az óvodában kénytelenek lesznek félnapos ellátást bevezetni. Mint mondja, mindez a nem túl attraktív fizetésnek köszönhető: egy középiskolai végzettségű alkalmazottnak 800, egy egyetemi végzettségűnek pedig 1000 euró körüli bért tudnának nyújtani.

Hasonló problémával küzdenek más intézmények is, Szlovákiában például 663 iskola vagy óvoda keres munkaerőt. A Szlovák Tanári Kamara már régóta figyelmeztet rá, hogy az alacsony fizetések miatt a friss végzősök számára nem vonzó a tanári szakma, ezért inkább máshol keresnek állást.

Vladimír Crmoman, a kamara elnöke szerint manapság már teljesen megszokott, hogy a kitanult tanárok elmennek üzletekbe dolgozni, ahol sokkal nagyobb fizetést kapnak. Az elkövetkező évekre pedig nem túl biztatók az előrejelzések. Crmoman szerint idén a tavalyi évhez képest 1300 tanár hiányozhat az iskolákban, a következő évben ez 3500 lehet, 2025-re pedig elérheti a 8600-at.

A kamara elnöke szerint a politikusok azt ígérték, hogy a bért a nemzetgazdasági átlagbér alapján határozzák meg. Ez 2021-ben 1211 euró volt, papíron mégis 915 eurónál kezdődik a fizetés, ami 300 eurós különbség.


(noviny.sk)