Az alakulófélben levő Szövetség szerint az emberjogi biztos nem vette észre a magyarokat érintő ügyeket  

2021. május 9. - 13:51 | Belföld

Az alakulófélben levő Szövetség  közleményben veti Mária Patakyová ombudsman szemére, hogy 2020. évi jelentésében nem szerepel „az állam által elkövetett ingatlanelkobzások“ ügye.

Az alakulófélben levő Szövetség szerint az emberjogi biztos nem vette észre a magyarokat érintő ügyeket  
Mária Patakyová - TASR

„Tavaly a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Szlovákiát a Beneš-dekrétumok folytatólagos alkalmazása miatt, ezután előkerült a D4/R7-es sztráda alatti elkobzások kérdése, az ügyről az Európai Parlamentben is meghallgatást tartottak“ – így a Szövetség közleménye.

"Értetlenül állok a tény előtt, hogy az emberjogi biztos hivatal nem vette észre ezeket az ügyeket és nem lépett fel kezdeményezőleg, pedig itt az állam ismételten saját polgárai jogait korlátozta. Az ombudsmani hivatalt azért hozták létre, hogy a polgárt védje az állami szervek túlkapásaival szemben” - mutatott rá Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke.

"Elszomorítónak tartom, hogy az ombudsmani jelentés nem foglalkozik egy 9,5 százalékos közösség fontos ügyével, pedig az emberjogi biztosnak pont az lenne a feladata, hogy az ilyen jogsérelmekre rámutasson, és ráirányítsa a politikum és a közvélemény
figyelmét" - emelte ki Forró Krisztián, az MKP elnöke.

A parlamenti többség egyébként pénteken elutasította az emberjogi biztos 2020. évi jelentését. A dokumentum 150 oldalon tárgyalja a legkülönfélébb emberi jogi sérelmeket.

A Szövetség vezetői tárgyalást kezdeményeznek Mária Patakyová ombudsmannal.

(-)