Az alapvető szolgáltatások biztosításával is problémájuk lehet az önkormányzatoknak, olyan mértékben emelkedtek az energiaárak

2022. április 28. - 17:07 | Belföld

Az energiaárak hosszú távú emelkedése nehézségeket okoz a szlovákiai önkormányzatoknak. Erre mutatott rá Michal Kaliňák, a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségének (ZMOS) elnöke csütörtökön.

Az alapvető szolgáltatások biztosításával is problémájuk lehet az önkormányzatoknak, olyan mértékben emelkedtek az energiaárak
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Elmondása szerint jelenleg az önkormányzatok 18-20 százalékának okoz gondot az energiaszolgáltatók bebiztosítása, mert senki nem jelentkezett a közbeszerzési pályázatra. A szövetség ezt az instabil piaci árakkal indokolja, és költségtérítést követel a pénzügyminisztériumtól az energiaárak emelkedése miatt.

Kaliňák szerint az energia árának növekedése a 2021-es és a 2022-es év fordulóján az önkormányzatok 80 százalékát érintette.

Peter Paška galántai polgármester szerint attól tartanak, hogy a mostani energiaárak mellett az önkormányzatok nem tudják majd az alapvető szolgáltatásokat sem biztosítani a lakosságnak. „Attól tartunk, hogy a tél beköszöntével kénytelenek leszünk korlátozni a közvilágítást, a városi szervezetek tevékenységét, és lehet, hogy ez az óvodákat is érinti majd“ – mondta a polgármester, hozzátéve, az is előfordulhat, hogy a sportlétesítmények sem működhetnek, illetve problémák lehetnek az iskolák és más intézmények fenntartásával.


(TASR)