Az "albán kapcsolat" lehet a Szlovák Nemzeti Párt és a Híd közös nevezője?

2016. március 12. - 17:47 | Belföld

Az albán származású szlovákiai vállalkozó, Robert Saliu régi jó ismerőse a Szlovák Nemzeti Párt elnökének, Andrej Dankónak, de ugyanilyen jó kapcsolatokat ápol a Híd alelnökével, Solymos Lászlóval is. Ugyanakkor pár éve közös vállalkozása volt azzal a Peter Antallal, akit a Híd parlamenti listáján a 15. sorszámmal indított jelöltként – írja a cas.sk.

Az "albán kapcsolat" lehet a Szlovák Nemzeti Párt és a Híd közös nevezője?
Solymos László, Peter Antal és a lehetséges közös nevező, Robert Saliu

A lap szerint Robert Saliu komoly befolyással bír Andrej Dankóra a kormányalakítás tárgykörében. Az SNS elnökét állítólag épp ezért hívta villájába titkos megbeszélésre a minap.

A szóban forgó kapcsolati háló azért lehet több mint érdekes, mert az albán üzletembernek Solymossal, valamint Peter Antallal ápolt üzleti kapcsolatai miatt komoly érdeke fűződhet ahhoz, hogy a Szlovák Nemzeti Párt elnökét rábírja a Híd párttal történő együttműködésre egy koalíciós Fico-kormányban. Annak ellenére, hogy Dankóéknak nem könnyű megemészteni a saját pártjuk és a Híd párt közti nyilvánvaló politikai értékrendbeli különbséget.

A gazdag Saliu és Solymos László kapcsolatát a Híd pártban is megerősítették: „Solymos László és Saliu úr, több mint húsz éve ismerik egymást“ – erősítették meg a Híd pártban a gazdag Saliu és a Híd alelnökének kapcsolatára vonatkozó információt. Aláhúzták viszont, az albán származású vállakozó semmilyen befolyással nem bír a Híd politikájára vonatkozólag.

Az SNS elnöke, Andrej Danko is igyekezett bagatellizálni a tényt, hogy találkozott Saliuval: Még mindig ügyvéd vagyok és sok olyan barátom van, akikkel találkozom. Hétfőn 40 megbeszélésem volt, mindössze öt találkozó volt politikai jellegű, 35 pedig a baráti, hiszen közeleg az adóbevallások határideje“ – így Danko, aki viszont nem árulta el, mit intéztek Robert Saliuval.

Solymos László vonatkozó véleménye is érdekelt bennünket, mobilján azonban egyelőre nem elérhető. Amint elérjük őt, frissítünk.

-para-