Az alkotmánybíróság elvetett több, az állami karanténnal kapcsolatos panaszt

2020. október 2. - 18:37 | Belföld

A Szlovák Alkotmánybíróság eddig 19 olyan panaszbeadványt vetett el, amelyeket a Szlovák Közegészségügyi Hivatal által áprilisban elrendelt kötelező állami karanténnal összefüggésben nyújtottak be. Erről pénteken tájékoztatott Martina Ferencová, az alkotmánybíróság szóvivője.

Az alkotmánybíróság elvetett több, az állami karanténnal kapcsolatos panaszt
Fotó: Paraméter - illusztráció

Az indoklás szerint a megtámadott óvintézkedést egy közigazgatási szerv adta ki, ezért az közigazgatási aktusnak tekinthető, ez ügyben tehát a közigazgatási bíróság a kompetens hatóság. Ez azt jelenti, hogy a panasztevők nem éltek minden rendelkezésükre álló jogi eszközzel és törvény adta lehetőséggel, hiszen közvetlenül az alkotmánybírósághoz fordultak, mutatott rá a szóvivő. Az alkotmánybíróság helyett a közigazgatási bírósághoz kellett volna benyújtaniuk egy keresetet. Ez utóbbit nem helyettesítheti az alkotmánybíróságnak benyújtott panasz. Az alkotmánybíróság csak abban az esetben foglalkozhat az ilyen beadvánnyal, ha a természetes vagy jogi személynek nem maradt más alkotmányos vagy törvényes lehetősége a jogai hatékony megvédésére.

A megtámadott intézkedést április 17-én hirdette ki a közegészségügyi hivatal, reagálva a koronavírus-világjárványra. Néhány kivételtől eltekintve minden külföldről érkező számára elrendelte a kötelező állami karantént. Az alkotmánybírósághoz forduló panasztevők szerint ezzel megsérttette a szabad mozgáshoz való jogukat.

Az alkotmánybíróság összesen 43 olyan beadványt tart nyilván, amely a kötelező állami karanténnal vagy más, a COVID-19 betegség terjedése miatt kiadott óvintézkedéssel kapcsolatos. 34 panaszt természetes személy, kilencet jogi személy nyújtott be.


TASR