Az Alkotmánybíróság felfüggesztette az 50 napos moratóriumot!

2019. december 18. - 13:46 | Belföld

A politikai felmérésekre vonatkozó 50 napos moratóriumról szóló törvény a Smer, az SNS és az ĽSNS szavazatainak köszönhetően ment át a parlamenten, kétszer is, Zuzana Čaputová azonban nem írta alá, hanem az Alkotmáynbírósághoz fordult, egyszersmind kérte a törvénymódosítás felfüggesztését, míg annak vizsgálata le nem zárul.

Az Alkotmánybíróság felfüggesztette az 50 napos moratóriumot!

Ez utóbbi kérelmének tett ma eleget az Alkotmánybíróság, mely felfüggesztette módosítást - tudta meg a Denník N. Ennek értelmében a február 29-án esedékes parlamenti választások kapcsán továbbra is az eddigi, 14 napos moratórium marad érvényben.

A bíróság a továbbiakban azt is megvizsgálja, hogy a jogi norma összhangban van-e az alkotmánnyal.

Az államfő azért javasolta a törvény hatályon kívül helyezését, mivel fennáll a veszélye, hogy a februári parlamenti választások előtt sérülni fog a választásra jogosult állampolgárok egyik alapvető joga, az információkhoz való jog.

Az eredeti választási kampányról szóló törvény a közvélemény-kutatások eredményeinek a közzétételére vonatkozó moratórium időtartamát 14 naposként határozta meg. A parlament azonban ezt a tilalmat nemrég 50 naposra hosszabbította meg. Az államfő rámutatott: ha az Alkotmánybíróság nem függeszti fel a törvény hatályosságát, fennáll a veszélye a választási kampány, illetve a választási eredmények befolyásolásának.

Az államfő a beadványában az információkhoz való jogra is felhívja a figyelmet. „A megtámadott jogszabály megengedhetetlen módon korlátozza az állampolgárok jogát az információkhoz való szabad hozzáféréshez, azok kereséséhez, befogadásához és terjesztéséhez, mindenféle cenzúrától mentesen” – áll a beadványban.

(TASR/parameter)