Az Alkotmánybíróság megerősítette, hogy visszadobta a Btk. több módosítását

2024. február 29. - 10:07 | Belföld

Az Alkotmánybíróság megerősítette, hogy szerdán felfüggesztette a büntetőjogi módosítások hatályba lépésének egy részét.

Az Alkotmánybíróság megerősítette, hogy visszadobta a Btk. több módosítását
Fotó: TASR

A felfüggesztés vonatkozik a Büntető Törvénykönyvben elfogadott összes módosításra, a jogi személyek büntetőjogi felelősségéről szóló törvényre, és a büntetőeljárás egyes paragrafusaira – derül ki az Alkotmánybíróság állásfoglalásából, melyet Martina Ferencová, az Alkotmánybíróság szóvivője ismertetett.

A testület további eljárásra befogadta Zuzana Čaputová államfő és az ellenzék javaslatát ezeknek a módosításoknak a megvizsgálására. A Speciális Ügyészség megszűnésének hatályát nem függesztette fel.

A Btk-módosítást februárban szavazta meg a parlament, március 15-től lett volna hatályos.

A büntető perrendtartásban azt az eljárási szabályt függesztette fel, hogy a törvénytelen úton szerzett bizonyítékokat akkor használhatnak a hatóságok és fogadhatja el a bíróság, ha a vádlott mellett szólnak. Szintén felfüggesztette azt a módosítást, hogy a vádlottal szembeni jogorvoslat benyújtásának határideje hat hónap helyett három év legyen.

Az AB döntésével és indoklásával kapcsolatban Peter Straka és Robert Šorl alkotmánybírók fogalmaztak meg különvéleményt.


(TASR)