Az alkotmánybírósághoz fordult a hírhedt 363-as paragrafus miatt a képviselők egy csoportja

2021. december 17. - 11:37 | Belföld

Az OĽaNO és az SaS képviselői az Alkotmánybírósághoz fordultak a büntetőrend vitatott 363-os paragrafusa, illetve az azzal való visszaélés gyanúja miatt.

Az alkotmánybírósághoz fordult a hírhedt 363-as paragrafus miatt a képviselők egy csoportja
Maroš Žilinka főügyész (Fotó: TASR)

A képviselők tudni akarják, hogy összhangban van-e az alkotmánnyal az a mód, ahogy Maroš Žilinka főügyész használja a hírhedt paragrafust – közölte pénteken Alojz Baránik (SaS) képviselő.

„Azt javasoltuk az Alkotmánybíróságnak, hogy vizsgálja meg a paragrafus alkalmazásának módját. Tudni akarjuk, hogy a gyanúsítottak jogain kívül – amelyekre a főügyész hivatkozik – figyelembe kell-e venni mások jogait, akiknek érdekük, hogy a büntetőeljárásokat gyorsan és megfelelően folytassák le” – tette hozzá Baránik.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy Szlovákiát nemzetközi kötelezettségek is kötik, amelyek elsőbbséget élveznek a hazai jogrenddel szemben. Az egyik a büntetőeljárás gyors lefolytatása, amit Baránik szerint megakadályoz a vitatott rendelkezés gyakori alkalmazása.

„Azt kérdezzük, a főügyész valóban a legfelsőbb igazságszolgáltatási szervek felett áll-e” – húzta alá Baránik.

Lukáš Kyselica (OĽaNO) figyelmeztetett, a 363. paragrafus által biztosított rendkívüli jogorvoslati eszközzel a vádlottak és ügyvédeik ismét visszaéltek a büntetőeljárás akadályozásának érdekében.

"2014-ben az Alkotmánybíróság is megállapította, hogy a rendkívüli jogorvoslat igénybevétele a vádemelési határozattal kapcsolatban kérdésesnek tűnik" - emlékeztetett Kyselica.

A parlament alkotmányjogi bizottságának elnöke, Milan Vetrák (OĽaNO) ugyanakkor kiemelte, mindez nem a jelenlegi főügyész személye ellen szól. „A cél az, hogy megfelelő szabályalkotást érjünk el a büntetőeljárásban” – magyarázta Vetrák.

Amennyiben az Alkotmánybíróság megállapítja, hogy a rendelkezés összhangban van a Szlovák Köztársaság Alkotmányával, Vetrák szerint további tárgyalásokra és jogszabály-módosításra lesz szükség.

A 363-as paragrafus lényegében arra ad lehetőséget a főügyésznek, hogy az előkészítő eljárás során megszüntessen egy jogerős ügyészi vagy rendőri határozatot, amennyiben törvénysértést fedez fel.

Az ún. 363-as paragrafus azt követően került a figyelem középpontjába, hogy a főügyész helyettese az alkalmazásával megszüntette Vladimír Pčolinský korábbi SIS-igazgató, valamint a pentás oligarcha, Jaroslav Haščák hivatalos gyanúsítását is. Ezt követően a kormánykoalíció egyes szereplői vitát indítottak arról, hogy a főügyésztől meg kellene vonni annak lehetőségét, hogy ilyen súlyos mértékben beavatkozhasson egy nyomozásba. Ez ellen viszont tiltakozott a Sme rodina párt, illetve maga Žilinka főügyész is, aki szerint a 363-as paragrafus megszűnése esetén csupán statisztai szerepet kapna.

Októberben a paragrafus alkalmazásával Žilinka ejtette a korrupciós gyanút Peter Brhel, a vizsgálati fogságban ülő ismert smeres oligarcha, Jozef Brhel testvére ellen is.


(TASR)