Az Alkotmánybírság egyelőre nem döntött a családtámogatási csomagról

2022. november 9. - 17:45 | Belföld

Az Alkotmánybíróság szerdán nem hozott döntést az úgynevezett családtámogatási csomagról, melyet az államfő júniusi vétóját követően változatlan formában ismét megszavazott a parlament. A beadvány megvitatását a testület meghatározatlan időre elnapolta.

Az Alkotmánybírság egyelőre nem döntött a családtámogatási csomagról
Igor Matovič (TASR)

Zuzana Čaputová államfő kérte Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter törvénycsomagjának megvizsgálását, melynek része a diákok szabadidős tevékenységének támogatása. Az államfő akkor leszögezte, nem azért fordul az Alkotmánybírósághoz, mert ellenzi a családok megsegítését, hanem mert azt szeretné, ha célzott, időben érkező és hatékony támogatást kapnának.

Az államfő szerint három dolog miatt alkotmánysértő a törvénycsomag. Gyorsított eljárásban fogadta el a parlament, ám az eljárás alkalmazásának törvényi feltételei az elnök szerint nem teljesültek. Emellett a törvény tartalma nem felel meg a költségvetési elszámoltathatóság szabályainak és az átláthatóságnak. Arra is figyelmeztetett, hogy sérti a Gyermekjogi Egyezményt a családi pótlék felére csökkentése arra az időszakra, amikor a gyerek után járó támogatást nem közvetlenül a szülő kapja meg.

A parlamentet Milan Vetrák (OĽaNO), a törvényhozás alkotmányjogi bizottságának elnöke képviseli az Alkotmánybíróságon. Rámutatott, hogy a parlament kedden (november 8.) módosította a törvénycsomag egyes részeit, részben az államfő kifogásaira reagálva megváltoztatta az iskolakerülés szankcionálására vonatkozó rendelkezést. További változtatás az úgynevezett szakkörtámogatás hatályba lépésének elhalasztása, amely 2023. január 1-je helyett 2025 januárjában lépne életbe.

TASR