Az alkotmányjogi bizottság foglalkozik a jelöltválasztás kérdésével

2019. június 20. - 14:17 | Belföld

Az SZK Nemzeti Tanácsa Alkotmányjogi Bizottsága vitatja meg a kérdést, vajon hány alkotmánybíró-jelöltet kell még választania a parlamentnek.

Az alkotmányjogi bizottság foglalkozik a jelöltválasztás kérdésével
Fotó: TASR

Andrej Danko (SNS) házelnök csütörtökön elmondta: mivel a képviselői grémium nem jutott dűlőre abban a kérdésben, vajon hány alkotmánybíró-jelöltet kell még választani, értelmezésre vonatkozó kérelemmel fordul az alkotmányjogi bizottsághoz.

Ez a parlament kötelessége” – jelentette ki Ján Marosz, az OĽaNO képviselője. Hozzátette: az alkotmány egyértelműen leszögezi, hogy a hiányzó bírók kétszeresét kell megválasztani. „Elutasítjuk a koalíció jelöltválasztással kapcsolatos spekulációit” – jegyezte meg az ellenzéki politikus.

Február közepén kilenc bíró helye üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A parlamentnek 18 jelöltet kellett volna megválasztania, közülük nevezte volna ki az államfő a kilenc új alkotmánybírót. A képviselők eddig háromszor szavaztak az alkotmánybíró-jelöltekről, de még mindig nem sikerült megválasztani a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizenkettőt. Az előző államfő, Andrej Kiska néhány bírót már kinevezett, a taláros testületben így jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13. A következő jelöltválasztásra csütörtök kora este kerülhet sor.

Miután találkozott Zuzana Čaputová államfővel, Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke megerősítette, hogy hat jelöltet akar választani. Egyben ésszerű magatartásra szólította fel a koalíciós partnereit. A Híd azt ígérte, felelősségteljesen fog eljárni. „Annak ellenére, hogy kétségeink vannak, a koalíciós tanács ülésén azt fogjuk javasolni, hogy legfeljebb hat jelöltet kell megválasztani” – jelentette ki a TASR hírügynökségnek Bastrnák Tibor frakcióvezető.

Robert Fico, a Smer-SD elnöke a jelöltválasztással összefüggésben a diszkriminációs vádak kockázatáról beszélt. Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő örülne, ha a parlament utoljára szavazna, és az Alkotmánybíróság teljes létszámmal működhetne tovább.


(TASR)