Az alkotmányjogi bizottság jóváhagyta mind a 16 alkotmánybíró-jelölt indulását

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa Alkotmányjogi Bizottsága hétfőn jóváhagyta mind a 16 pályázó indulását az alkotmánybíró-jelöltek következő választásán, amelyre a szeptemberi ülésen kerítenek sor. Ez már az ötödik választás lesz.

Négy pályázót kivéve mindnyájan indultak már a korábbi választások valamelyikén. A következő pályázókról van szó: Anton Dulak, Štefan Kseňák, Ladislav Juszkó, Peter Melicher, Boris Gerbery, Peter Kohút, Slavomír Trnkócy, Michal Ďuriš, Libor Duľa, Martina Jánošíková, Peter Straka, Ladislav Duditš, Zuzana Pitoňáková, Michal Matulník, Robert Šorl és Robert Štefánik. Juszkó, Kohút, Trnkócy és Štefánik az új jelöltek.

A jelöltek teljes létszámához még négy fő hiányzik. A koalíción belül továbbra sincs egyezség a szavazás módját illetően. A Smer-SD ragaszkodik a titkos szavazáshoz, az SNS és a Most-Híd a nyilvános szavazást szorgalmazzák. Erik Tomáš, A Smer-SD képviselője korábban nem zárta ki, hogy ha a parlamenti többség megszavazza a nyilvános szavazást, a Smer-SD részt vesz rajta.

Februárban kilenc bíró helye üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A parlamentnek 18 jelöltet kellett volna megválasztania, közülük nevezte volna ki az államfő a kilenc új alkotmánybírót. A képviselőknek eddig még nem sikerült megválasztaniuk a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizennégyet.

A taláros testületben jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13. Zuzana Čaputová elnök asszony kijelentette: csak akkor fog újabb alkotmánybírókat kinevezni, ha teljes lesz a jelöltek létszáma.


TASR