Az alkotmánytervezet szövege elkészült, állítólag kedden meglesz az elfogadásához szükséges 90 voks is

2023. január 23. - 18:46 | Belföld

Szűken, de a volt koalíciós pártok megegyezésének megfelelően sikerülhet elfogadni kedden a parlamentben az alkotmány módosítását, amely lehetővé teszi az előrehozott parlamenti választás kiírását. A volt koalíciós pártok jelenleg csak 87 képviselővel rendelkeznek, de néhány független, korábban koalíciós képviselő támogatására is számíthatna.

Az alkotmánytervezet szövege elkészült, állítólag kedden meglesz az elfogadásához szükséges 90 voks is
Holnap a parlament módosíthatja az alkotmányt (TASR - illusztrációs felvétel)

Szeptember 30-án szeretnék tartani az előrehozott parlamenti választást a volt koalíciós pártok, legalábbis ezt a dátumot tartják valamennyien elfogadhatónak. Az alkotmány módosításának szövegét és a választási ciklust lerövidítő parlamenti határozat tervezetét Mária Kolíková (SaS) volt igazságügyi miniszter már kidolgozta, és az SaS elküldte a másik három pártnak.

„Az alkotmánymódosítás szövegét már vasárnap éjjel elküldtük a volt koalíciós partnereknek” – tájékoztatta a Paramétert Ondrej Šprlák, az SaS szóvivője.

Arról azonban nem adott tájékoztatást, hogy a szöveg megfelel-e a másik három pártnak, így valószínű, hogy ma (hétfő) délután még nem kaptak választ. A Paraméter megkérdezte a másik három pártot is, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Eduard Heger megbízott miniszterelnök vasárnap kijelentette, hogy kedden meglesz a parlamentben az alkotmány módosításához szükséges 90 voks, ezt azonban a négy párt a jelenlegi frakcióval nem tudja összerakni.

Az SaS frakciója 20, a Sme rodina frakciója 17 tagú, az OĽaNO frakciója pedig a Ján Budaj vezette 10 fős csoport, a Polgári Demokratikus Platform (ODP) kiválása után csak 37 tagú. Heger azonban kijelentette, hogy az ODP is támogatja a vasárnap elfogadott javaslatot, vagyis ez összesen 84 szavazat. A Za ľudí ma már csak 3 képviselővel rendelkezik a parlamentben, nincs is önálló frakciója, velük együtt 87-en vannak.

A koalíciós pártok megállapodását, pontosabban a megállapodás alapján készülő alkotmánymódosítást és a parlamenti határozatot jelenleg a koalíciót korábban elhagyott, de jelenleg független képviselők is megszavazzák. Michal Šimečka, a Progresszív Szövetség elnöke Facebook-bejegyzésben írta le, hogy képviselőjük, Tomáš Valášek megszavazza a volt koalíciós pártok közös javaslatait.

„A volt koalíciós pártok megállapodását a választások szeptemberi időpontjáról a PS tudomásul veszi, és a képviselőnk a parlamentben megszavazza azt” – tájékoztatott Šimečka.

A pártnak azonban meggyőződése, hogy az alkotmányos elveknek megfelelően még az első félévben meg kellene tartani a választást. Az előrehozott választást megszavazza a Za ľudíból kilépett másik képviselő, Miroslav Kollár is.

A DenníkN információi szerint az OĽaNO képviselőivel együtt fog szavazni a párt frakciójából korábban kilépett Ján Mičovský volt földművelési miniszter, Martin Čepček és Katarína Hatráková képviselő is. A javaslatot megszavazza majd Martin Borguľa, a Sme rodina korábbi képviselője is, ami már 93 szavazat, vagyis elég az alkotmány módosításához. Nem kizárt azonban, hogy az alkotmány módosítását és az előrehozott választást több ellenzéki képviselő is támogatni fogja.

A parlament ülése kedden délután kezdődik, az alkotmány módosítása az első pont lesz.

- lpj -