Az állam anyagi lehetőségeitől függ a 13. nyugdíj kifizetése

2020. május 21. - 16:06 | Belföld

Az állam pénzügyi lehetőségeitől függ a 13. nyugdíj kifizetése – közölte Veronika Remišová beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes, Za ľudí alelnöke.

Az állam anyagi lehetőségeitől függ a 13. nyugdíj kifizetése
-illusztráció- (Fotó: TASR)

„Meglátjuk, milyenek lesznek az állam anyagi lehetőségei. Azt mondtuk, nagyon örülnénk, ha valamilyen összeget kifizethetnénk a nyugdíjasoknak, de majd kiderül, mit tudunk ebből megvalósítani"

- mondta Remišová, és rámutatott, vannak más rászoruló csoportok is, például munkavállalók, kisvállalkozások, cégek, gyerekes családok.

Eduard Heger (OĽaNO) pénzügyminiszter rámutatott, hogy a 13. nyugdíj kifizetésére nem különítettek el forrásokat az idei költségvetésében.

„Az előző kormány nem dolgozta bele ezt a tételt a költségvetésbe. A parlament által jóváhagyott, 0,5 százalékos deficittel számoló költségvetés illúzió volt"

– jelentette ki Heger. Beszélt azokról a kockázatokról is, amelyekre a Költségvetési Tanács (Rada pre rozpočtovú zodpovednosť) rámutatott a büdzsében.

„Az előző kormány költségvetése kétmilliárd euróval volt mellette a realitásnak, még a koronavírus okozta válság nélkül is. A választás előtt 477 millió eurót ígértek a 13. nyugdíjak kifizetésére, pedig tudták, hogy kétmilliárd euró már nincs meg a költségvetésben, és akkor jött a koronavírus.

„Tisztában kell lennünk ezzel. Minden attól függ, hogyan állítjuk össze a költségvetést. Újra ki kell dolgoznunk, hogy megtudjuk, mire mennyi pénz van"

- tette hozzá Heger.

TASR