Az állam csaknem 11 millió euróval segíti a független kultúrát, a kisebbségi kultúra félmilliót kap

2020. augusztus 15. - 13:03 | Belföld

10,7 millió eurót ad az állam a független kulturális szervezeteknek és művészeknek, ebből 500 ezer eurót a kisebbségi kultúra területén osztják szét, a Kisebbségi Kulturális Alap közvetítésével. A magyar kultúra mintegy 240 ezer euró pluszra számíthat. A részletek egyelőre még homályosak.

Az állam csaknem 11 millió euróval segíti a független kultúrát, a kisebbségi kultúra félmilliót kap
Fotó: TASR

Natália Milanová (OĽaNO) kulturális miniszter szombaton jelentette be, hogy a kormány 10,7 millió euróval segíti a független kultúrát.

„Habár a független kultúra nem az állam irányítása alá tartozik, az nem jelenti, hogy az államnak nem kell róla gondoskodnia – jelentette ki szombaton a miniszter.

– Több havi tárgyalás után megállapodtunk a pénzügyminisztériummal egy rendkívüli segélycsomagról a független kultúra számára, csaknem 11 millió euró összegben.”

Három alap közvetítésével osztják majd el a pénzt

A 10,7 millió eurót a már befuttatott csatornákon osztja szét a kormány, 9,5 millió eurót a Művészeti Alap (FPU), félmillió eurót a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA), 700 ezer eurót pedig az Audiovizuális Alap oszthat el pályázati úton.

A részletek azonban még nagyon homályosak, amit maga a miniszter is elismer.

„Ez még nagyon friss információ, az FPÚ és maga a minisztérium is hamarosan tájékoztatni fog a támogatás részleteiről. Tehát kérek még egy kis türelmet” – írta a Facebook-oldalán a miniszter.

A magyar kultúrára 240 ezer euró jut

A félmillió euró – amiből mintegy 240 ezer euró jut a magyar kisebbségi kultúrára – elosztásának részleteiről egyelőre még a Kisebbségi Kulturális Alap sem tud részleteket mondani. „Az a probléma, hogy a működésünket szabályozó törvény pontosan előírja, hogy milyen arányban kell elosztani a támogatást az egyes kisebbségek között, 10 kisebbségnek olyan kis összeg jut ebből, hogy 4-5 ezer euróra kellene kiírnunk pályázatot – magyarázta a Paraméternek Molnár Norbert, a KKA igazgatója. – Ez gyakorlatilag egy, négy havi ösztöndíj.”

A kérdésről várhatóan az alap igazgatótanácsa dönt majd.

„Az igazgatótanács fogja eldönteni, hogy kiírjunk-e még idén pályázatot ilyen kis összegekre is, vagy inkább csatoljuk ezt a jövő éves támogatásokhoz” – mondta Molnár.

Legkorábban decemberben lehetne döntés

A szlovákiai magyar kultúrára mintegy 240 ezer euró jut majd ebből az összegből, de Molnár szerint érdemesebb lenne ezt is a jövő éves támogatáshoz csatolni, mivel idén legkorábban decemberben születhetne döntés.

„Legkorábban szeptember végén tudnánk kiírni a pályázatot erre az összegre, a törvényes határidők betartásával december előtt nem ülésezhetnének az értékelő szakmai tanácsok.

Tehát nem lenne sok értelme egy külön pályázati fordulónak, mivel októberben már úgyis kiírjuk a jövő évi pályázatokat is” – magyarázta az igazgató.

- lpj -