Az államfő aláírta a gazdasági mozgósításról szóló törvénymódosítást

2021. május 14. - 17:12 | Belföld

Mostantól nem csak veszélyhelyzet vagy szükségállapot, hanem rendkívüli helyzet idején is bevezethető több, a gazdasági mobilizációval összefüggő intézkedés. Zuzana Čaputová államfő pénteken aláírta a gazdasági mozgósításról szóló törvénymódosítást, melyet pénteken délelőtt fogadott el a parlament. A TASR hírügynökséget Martin Strižinec elnöki szóvivő tájékoztatta.

Az államfő aláírta a gazdasági mozgósításról szóló törvénymódosítást
Fotó: TASR

A módosítás értelmében a gazdasági mozgósítás több intézkedése abban az esetben is érvényben marad, ha a veszélyhelyzet véget ér. A plénum gyorsított eljárás keretében tárgyalta a jogszabályt.

A törvénymódosítás által annak beterjesztői szerint lehetővé válik a veszélyhelyzet idő előtti megszüntetése, hiszen a gazdasági mozgósítás intézkedései ezután már nem csupán veszélyhelyzet idején foganatosíthatók. A jövőben sem kell majd azonnal kihirdetni a veszélyhelyzetet, pusztán azért, hogy bevezethessék a szóban forgó intézkedéseket.

A kormány a péntek délutáni ülésén május 14-ével megszüntette a veszélyhelyzet Szlovákiában. Megszűnnek a veszélyhelyzetből következő korlátozások is. A rendkívüli helyzet továbbra is érvényben marad.


TASR