Az államfő aláírta a reformokat

2021. december 22. - 17:53 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő szerdán aláírta a kórházreformot és a nemzeti parkokról szóló reformot is. A TASR hírügynökséget Martin Strižinec elnöki szóvivő tájékoztatta.

Az államfő aláírta a reformokat
Zuzana Čaputová (TASR)

A kórházak és egészségügyi szolgáltatások ezután kategorizálva lesznek,V. szint, IV. szint, III. szint, II. szint és I. szint megnevezéssel jelölik majd azokat. Értelemszerűen az 5. szint a legmagasabb, az 1. a legalacsonyabb szintet jelöli.

A tárca az intézményi ellátás minőségi mutatóit és azok célértékeit, valamint a rendelkezésre álló időt is meghatározza. A törvény szerint a sürgősségi egészségügyi ellátáshoz nem szabad meghatározni az intézményi ellátás időbeli elérhetőségét.

A kórházhálózat kialakításának feltétele a földrajzi elérhetőség, a biztosítottak száma a kórház vonzáskörzetében és a minimális ágyszám.

A jogszabály szankciókat is előír arra az esetre, ha az előírt feltételeket nem teljesítik. Meghatározzák az egészségbiztosító kötelezettségeit is.

Az átmeneti rendelet kiegészült azzal, hogy a kormány a rendeletben meghatározott férőhelyek számát indokolatlanul nem módosíthatja. 2022. január 1-től 2030. december 31-ig a minimális férőhelyszám évente legfeljebb 1000-rel változhat.

Az Egészségügyi Minisztérium többször is hangsúlyozta, hogy egyetlen kórházat sem fognak bezárni.

A nemzeti parkokról szóló törvény a nemzeti parkokban lévő, a 3. és annál nagyobb védettségi szintbe tartozó állami erdőket a mezőgazdasági tárca hatásköréből a környezetvédelmi tárca hatáskörébe utalja. Az állami kézben lévő terület mintegy 180 ezer hektár, ami a teljes területnek mintegy felét teszi ki.

A módosítás pontosítja a természet- és tájvédelmi szervezet fogalmát, és tartalmaz egy olyan rendelkezést is, amely a nemzeti parkok igazgatósági tanácsának összetételét szabályozza.

A jogszabály 2022. január 15-én, egyes rendelkezései 2022 áprilisában lépnek hatályba.

TASR