Az államfő az egészségügyi dolgozók béremeléséről beszélt Lengvarskýval

2022. július 1. - 17:47 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszterrel találkozott, hogy az egészségügyi dolgozók béremeléséről beszéljenek. „Biztosított, hogy már a tárgyalóasztalon van egy realista elképzelés arról, hogy miként lehetne emelni az egészségügyi dolgozók bérét a megélhetési költségek növekedésének idején” – közölte a közösségi oldalán.

Az államfő az egészségügyi dolgozók béremeléséről beszélt Lengvarskýval
Zuzana Čaputová (TASR)

Lengvarský még áprilisban jelezte, hogy az egészségügyi dolgozók béremelését június végéig megoldják. A határidőt Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter is tartani akarta. A tárgyalások azonban még zajlanak. Čaputová bízik benne, hogy hamarosan megszületik a megállapodás.

Az államfő a találkozón a Covid-19 terjedésének következő hullámával kapcsolatos előkészületekről is tájékozódott, továbbá megköszönte a hosszú távú és palliatív ellátásról szóló törvény előkészítését, amelyet szerdán (június 29.) hagyott jóvá a parlament. A túrócszentmártoni és a pozsonyi Rázsochy kórház építésének a finanszírozásáról szóló döntést szintén üdvözölte. Hozzátette: a terv további kisebb kórházak építését és felújítását is tartalmazza. „Örülök, hogy hamarosan elkezdhetjük törleszteni az egészségügyi beruházásokkal kapcsolatban felgyülemlett tartozásunkat” - mondta.

A kormány pénteken döntött arról, hogy az újjáépítési tervből a pozsonyi Rázsochy és a túrócszentmártoni kórház építését is finanszírozni fogják.

TASR