Az államfő elnöki kegyelemben részesítette a 20 éves Bakó Dávidot, aki megölte apját

2020. április 9. - 19:43 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő feltételes elnöki kegyelemben részesítette a 20 éves Dávid Bakót, akit korábban jogerősen elítéltek az apja meggyilkolása miatt. Utóbbi évekig kínozta a fiát és a feleségét. A TASR hírügynökséget Martin Strižinec elnöki szóvivő tájékoztatta csütörtökön.

Az államfő elnöki kegyelemben részesítette a 20 éves Bakó Dávidot, aki megölte apját
Illusztrációs felvétel (TASR)

A fiatalembert két évre ítélte a bíróság. Az elnök asszony a kegyelmi kérvény elbírálása során a jogi aspektusok mellett az eset egyediségét is figyelembe vette, továbbá azt, hogy Bako fiatalkorúként követte el a gyilkosságot, illetve hogy az egész gyerekkorára árnyékot vetett a családon belüli erőszak. Úgy véli, a büntetés végrehajtása ebben az esetben nem hozná meg a kívánt eredményt. Čaputová azzal a feltétellel gyakorol kegyelmet, hogy az elítélt legalább öt évig nem fog elkövetni semmilyen bűncselekményt.

„Dávid Bako az elítélése előtt büntetlen előéletű volt, kihágást sem követett el. Jelenleg felépítményi tanulmányokat folytat, rendes életet él” – olvasható az elnök asszony állásfoglalásában.

Bako 17 éves korában gyilkolta meg az apját, miután az évekig kínozta őt és az anyját, lelki és fizikai téren is. A szakértői vélemények szerint az apja miatt hosszú ideig szélsőséges mértékű stressznek volt kitéve, és tűrnie kellett a durva családon belüli erőszakot. A tettét hirtelen felindulásból, felfokozott érzelmi állapotban követte el, olyan körülményekre és negatív hatásokra reagálva, amelyekről nem ő tehetett.

TASR