Az államfő fogadta az Egyesült Államok és Norvégia új nagykövetét

2022. szeptember 28. - 21:14 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő szerdán átvette az új norvég nagykövet, Alex Vodicka Winther, valamit az Egyesült Államok új nagykövete, Gautam A. Rana megbízólevelét.

Az államfő fogadta az Egyesült Államok és Norvégia új nagykövetét
Fotó: Zuzana Čaputová Facebook-oldala

„Az energetikai válság következtében Norvégia jelentős partnerükké lépett elő, a norvégiai gázszállítás az ország szükségleteinek 30 százalékát fedezi” – tette közzé az államfő a közösségi hálón.

Rámutatott, hogy az USA a NATO tagjaként Szlovákia és Európa biztonságának első számú garantálója, emellett az európai cseppfolyósított gázszállításban betöltött szerepe is egyre növekszik.

Hozzátette, ezekkel függenek össze az új amerikai nagykövet prioritásai is. Támogatni kívánja Szlovákiát az orosz agresszió ellen védekező Ukrajna segítésében, továbbá segíteni Szlovákiát a hibrid hadviselés ellen folytatott harcában, emellett erősíteni a közös kereskedelmi kapcsolatokat és ösztönözni a befektetéseket, főleg az energiahordozók terén.

„Erős szálak kötik össze az Egyesült Államokat és Szlovákiát, ezeket szeretném tovább szilárdítani” – jelentette ki Bana. Az USA külképviseletének tájékoztatása szerint a nagykövet további célja az amerikai-szlovák partnerkapcsolatok, valamint a jogállamiság erősítése.

TASR