Az államfő megvétózta a civil szervezetek nyilvántartásáról szóló törvényt

Andrej Kiska államfő megvétózta a nem kormányzati nonprofit szervezetek nyilvántartásáról szóló törvényt, melynek egyes paragrafusai véleménye szerint ellentétesek az adatvédelmi szabályokkal.

Az államfő megvétózta a civil szervezetek nyilvántartásáról szóló törvényt
Fotó: TASR/Martin Baumann

Az elnök azt javasolta a képviselőknek, hogy a jogszabályt vitassák meg újra, és az észrevételekkel együtt fogadják el.

Az elnök szerint aránytalanul sok információt kell közzétenni a nem kormányzati szervezetek nyilvántartásának azon részében, amely nyilvánosan hozzáférhető. Példaként a természetes személyek születési idejének indokolatlan közzétételét említette. Úgy véli, ez egy érzékeny, személyes adat, amellyel könnyen vissza lehet élni, ha kombinálják más adatokkal. „Úgy vélem, ez közvetlen ellentétben áll az EU vonatkozó rendeletével, és a Szlovák Köztáraság uniós tagságából fakadó kötelezettségeivel” – hangsúlyozta Kiska.

Az elnök azt is problematikusnak tartja, hogy a nemzetközi jellegű szervezeteknek kötelességük feltüntetni az alapszabályban az ügyvezető keresztnevét, családnevét, állandó lakhelyét, születési dátumát és a személyi számát is. Kiska szerint az, hogy a nonprofit szervezetek egy részének érzékeny adatokat kell közzétenniük közvetlenül az alapszabályban, a diszkriminációt tiltó jogszabály indokolatlan megsértése.

A Belügyminisztérium által előkészített törvény értelmében saját nyilvántartás létesül a nem kormányzati nonprofit szervezetek számára. Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter szerint a jogszabállyal „tisztábbá és átláthatóbbá” válik a civil szektor.

A tárca rámutatott, hogy a nem kormányzati nonprofit szervezetek nyilvántartása lehetővé teszi a komplex adatgyűjtést a nem kormányzati nonprofit szervezetekről.

„A nem kormányzati nonprofit szervezetek nyilvántartásában szereplő jogalanyok egyértelműen azonosíthatók lesznek. A nyilvántartás megbízható és aktuális forrásként fog szolgálni a jogi személyek, vállalkozók és közhatalmi szervek regisztere számára”

– áll a minisztérium közleményében.

TASR