Az államfő megvétózta a közszolgálati törvényt, aminek Pellegrini igencsak örül

2021. október 25. - 18:49 | Belföld

Peter Pellegrini független képviselő és a parlamenten kívüli Hlas-SD párt elnöke értékelte, hogy Zuzana Čaputová államfő megvétózta a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény módosítását. Erről Patrícia Medveď Macíková, a Hlas-SD párt szóvivője tájékoztatta hétfőn.

Az államfő megvétózta a közszolgálati törvényt, aminek Pellegrini igencsak örül
Peter Pellegrini (TASR)

A párt szerint a módosítás komoly kockázatokat hordoz magában, mert nagyon könnyű lenne visszaélni vele az államigazgatás megtisztítása során.

"Bízom benne, hogy az elnök asszony fenntartásai után a koalíciónak lesz elég esze ahhoz, hogy megőrzi az államigazgatás függetlenségét, és nem kergeti el a szakértőket, akikre Szlovákiának nagy szüksége lesz az újjáépítéshez e romboló kormányzás után"

- állapította meg Pellegrini.

Az államfő hétfőn megvétózta a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvénymódosítást, mivel az szerinte lehetőséget nyújt arra, hogy indoklás nélkül, vagyis kizárólag politikai okokból váltsanak le magas beosztású alkalmazottakat. Megvétózta a rendőri szolgálatról szóló törvény módosítását is, amelyet utólag illesztettek a közszolgálati törvényhez. Čaputová szerint ez az eljárás ellentétes a jogalkotási szabályokkal, mivel az egyik törvényen belül módosítanak egy másik, attól független jogszabályt.

A közszolgálati, valamint a rendőri szolgálatról szóló törvény módosítása által megerősödne a főtitkár, illetve a belügyminiszter magas beosztású alkalmazottak, illetve rendőrtisztek feletti fennhatósága.

TASR