Az államfő nem ismeri a kormányfőnek a SIS vezetésével kapcsolatos terveit

2024. február 22. - 20:58 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek nincs információja arról, hogy Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnöknek milyen tervei vannak a Szlovák Információs Szolgálattal (SIS) kapcsolatban, ezért nem tud nyilatkozni róla – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Jozef Matej, az elnöki hivatal kommunikációs osztályának igazgatója a kormányfő csütörtöki szavaira reagálva, miszerint a SIS kérdése néhány napon belül megoldódik, és a szolgálatnak megfelelő vezetése lesz.

Az államfő nem ismeri a kormányfőnek a SIS vezetésével kapcsolatos terveit
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az elnöki palota emlékeztet, hogy a kormány csaknem négy hónap után tett javaslatot az államfőnek a SIS igazgatójának személyére.

„Nem sietett a kormány sehová, Robert Fico néhány hete még azt hangoztatta, hogy a SIS élén jelenleg tapasztalt szakember áll, aki jól végzi a munkáját. Ezért nincs semmi ok arra, hogy azonnal kinevezzenek egy olyan jelöltet, akit csak egy hete javasolt a kormány"

- mondta Matej.

A hivatal igazgatója rámutatott az Alkotmánybíróság döntéseire is, amelyek értelmében lehetővé kell tenni, hogy a köztársasági elnök „nyugodtan át tudja tekinteni, hogy alkotmányos, jogi és személyi téren alkalmas-e a posztra a javasolt jelölt".

Február 14-én a kormány jóváhagyta Pavol Gašpar, az igazságügyi minisztérium jelenlegi államtitkárának jelölését a titkosszolgálat igazgatói posztjára. A SIS igazgatóját az államfő nevezi ki a kormány javaslata alapján. Az államfő már közölte, hogy a titkosszolgálat új igazgatójának kinevezését az utódjára bízza.

TASR