Az államfő szerint Szlovákia Magyarországhoz hasonlóan az EU problémás országává válhat

2023. június 3. - 15:46 | Belföld

A legfrissebb vonatkozó felmérés szerint Szlovákia NATO-tagságát mindössze 51 százaléknyi állampolgár támogatja, a válaszadók majdnem fele pedig ellenzi Ukrajna segítését.

Az államfő szerint Szlovákia Magyarországhoz hasonlóan az EU problémás országává válhat
Zuzana Čaputová - TASR

Szlovákia így Magyarországhoz hasonlóan az Európai Unió problémás országává válhat – figyelmeztet a szlovák államfő, Zuzana Čaputová a Politico portálon szombaton közzétett interjúban.

Čaputová tart a dezinformációk, álhírek szlovákiai terjedésétől, mert csorbát szenvedhet miatta az Ukrajnának nyújtott szlovákai támogatás mechanizmusa.

Ha a választásokat követően a populista pártok alakíthatnak kormányt, „a szlovák külpolitikai álláspont az Orbán Viktor képviselte értekrendhez közelíthet” – húzta alá Zuzana Čaputová.

Szlovákia az eddigiekben Ukrajna, az ukrajnai erők szilárd támogatójaként lépett fel, hiszen például MIG-29-es vadászgépeit is az ukrán légierő rendekezésére bocsátotta. „A választási preferenciák viszont most az ellentmondásos Robert Fico vezette a Smer-SD győzelmét prognosztizálják, mert a populista párt az Ukrajna támogatásának megszüntetését szorgalmazza“ – írja a Politico.

A portál egyszersmind arra figyelmeztet, hogy Szlovákiában sikeres az orosz kormányzati propaganda is. A GLOBSEC felmérése szerint ugyanis a szlovákiai népesség mindössze 40 százaléka gondolja, hogy az ukrajnai háborúért Oroszország felelős. Míg a szomszédos Lengyelországban a népesség 85 százalékának meggyőződése, hogy Oroszország a felelős.

Čaputová ezért tartja bonyolultnak a szlovákai közélet helyzetét, amely szerinte szélsőségesen megosztott. Mindenekelőtt az orosz dezinformációs kampány miatt, amely„ egy fiatal demokráciával“ könnyebben boldogul.

Az államfő meggyőződése, hogy a dezinformáció, az álhírek terjesztésébe bizonyos szlovákai politikusok is bekapcsolódtak. „Némely politikai vezetők a parlamenti képviselőkkel együtt az efféle tevékenységet közvetlenül a parlamentben és a sajtóban folytatják“ – hangsúlyozta.

Az elnökasszony mindemellett azt gondolja, hogy az orosz narratíva a társadalmi befolyásoltság tekintetében azért is sikeres, mert a népességet a szláv gyökerű tájékozatlan történelemszemlélet uralja. Ezenkívül pedig tagadhatatlan, hogy „a demokretikus szemléletű politikai vezetők is hibáznak“.

Nagyon sok állampolgárt megmérgezett már az állandó politikai válságok sora. „Az emberek ezért dühösek és frusztráltak“ – így Čaputová.

A fenti GLOBSEC-felmérés szerint például a válaszadók 50 százaléka hisz abban, hogy Szlovákia számára az Amerikai Egyesült Államok jelent biztonsági kockázatot. Ráadásul 66 százaléknyian egyetértetenek azzal a felvetéssel, hogy az USA nyereségvágyből rángatja bele Szlovákiát az orosz-ukrán háborúba Miközben 51 százaléknyian ellenzik Ukrajna támogatását.

-para-