Az államfőt aggodalommal tölti el az egyre romló járványügyi helyzet

2020. szeptember 23. - 16:33 | Belföld

Zuzana Čaputová államfőt aggodalommal tölti el az egyre romló járványügyi helyzet Szlovákiában és a határokon túl.

Az államfőt aggodalommal tölti el az egyre romló járványügyi helyzet
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Erről a közösségi oldalán osztott meg egy bejegyzést, miután kedden epidemiológusokkal és Ján Mikas tiszti főorvossal tárgyalt. Hozzátette: jó hír Szlovákiára nézve, hogy már rendelkezésre állnak az antigén koronavírus-tesztek, amelyek pár percen belül megmutatják az eredményt. Čaputová szerint javítani kell az állami intézmények kommunikációján.

Az államfő hangsúlyozta: csak tőlünk függ, hogy szükség lesz-e keményebb óvintézkedésekre. A polgárokat arra intette, hogy legyenek körültekintőbbek, kerüljék a kockázatos helyeket, és hogy tartsák tiszteletben a szakemberek által elrendelt óvintézkedéseket és ajánlásokat. Hangsúlyozta az arcmaszk hordásának fontosságát, és óva intett a félrevezető információk terjesztésétől.

Az elnök asszony úgy véli, Szlovákia most, a második hullám idején is jobban áll, mint a környező államok, a szakértők szerint pedig az ország felkészült a következő időszakra.

„Fontos ugyanakkor, hogy számottevőbb pénzügyi, anyagi és erkölcsi támogatásban részesítsük az első vonalban dolgozó egészségügyi alkalmazottakat”

– emelte ki.

Čaputová szerint az óvintézkedésekkel összefüggésben fontos a kiszámíthatóság.

„Ahogy az első hullám után volt egy világos tervünk az enyhítésre, most is előre tudatnunk kellene az emberekkel, az állam milyen intézkedéseket vezet majd be, ha romlani fog a helyzet”

– fűzte hozzá.

Hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy az óvintézkedések érthetőek és igazságosak legyenek, vagyis az egyformán kockázatos esetekre ugyanazok a korlátozások vonatkozzanak. Hozzátette: csak azokat az intézkedéseket kellene nyilvánosságra hozni, amelyekről végleges döntés született, és a lehető legnagyobb politikai támogatást élvezik.

„Ne történjen meg az, hogy egy csomó intézkedés kering az éterben, és nem világos, hogy tulajdonképpen melyik hol érvényes”

– figyelmeztetett.

Az államfő szerint az óvintézkedésekkel kéz a kézben kellene járnia a gyors és hatékony veszteségtérítésnek.

"Különösen a kultúrára és a sportra igaz ez, hiszen ezek olyan területek, amelyek az első hullám után nem kaptak elegendő segítséget”

– hangsúlyozta.

TASR

Címkék: Zuzana Čaputová