Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal azt állítja, senki sem figyelmeztette őket, hogy szerződést szegnek a Szputnyik V tesztelésével

2021. április 8. - 20:32 | Belföld

Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) állítása szerint senki nem figyelmeztette őket, hogy a Szputnyik V Szlovák Tudományos Akadémián való tesztelésével megsértik az oroszokkal kötött szerződést.

Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal azt állítja, senki sem figyelmeztette őket, hogy szerződést szegnek a Szputnyik V tesztelésével
Illusztrációs felvétel (TASR)

Ezt az ŠÚKL szóvivője, Magdaléna Jurkemíková fejtette ki, reagálva a hírre, miszerint az oroszok a szerződés megszegésére hivatkozva kérik vissza Szlovákiától a vakcinákat.

Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal elutasítja a „vádat“, miszerint a Szputnyik V covidvakcina fejlesztését finanszírozó állami befektetési alap (RFPI) arra hivatkozva kéri vissza a vakcinákat, hogy a hivatal olyan laboratóriumban vizsgálta az oltóanyagot, amely nem tagja az EU gyógyszer-ellenőrző laboratórium-hálózatának. Ezzel pedig, állításuk szerint megszegték a szerződésben meghatározottakat.

Jurkemíková hangsúlyozta, hogy a Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal nem ismeri az oltóanyag gyártója és Szlovákia közt aláírt szerződést, mivel az titkos, és nem bocsájtották a rendelkezésükre.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós laboratóriumok hivatalos hálózata az EU-ban nyilvántartásba vett oltóanyagok minőségét ellenőrzi, míg a Szputnyik V-t nem regisztrálták Szlovákiában vagy az EU-ban, és használatát a regisztrációs folyamaton kívül engedélyezték.

Mindazonáltal a ŠÚKL az EU-ban a gyógyszerek és oltások ellenőrzésére kijelölt 30 hivatalos laboratórium, valamint a Szlovák Tudományos Akadémia akkreditált laboratóriumának együttműködését is kérte. Az uniós laboratóriumok azonban nem tettek eleget a kérésüknek, tette hozzá a szóvivő.

Senki sem figyelmeztetett minket arra, hogy a vakcinák SAS-nál történő tesztelésével megszegjük a szerződést

(sme.sk)